Økt makt til Putin

Partiet Det forente Russland, som støtter president Vladimir Putin, vant en overlegen seier i søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndagens valg er det fjerde etter kommunismens fall, og valget ser ut til å forandre det politiske landskapet i Russland.

Da 80 prosent av stemmene var talt opp mandag morgen ledet Det forente Russland med 36,7 prosent. Kommunistpartiet og partiet til ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij, Liberaldemokratene, knivet langt bak om andreplassen, med henholdsvis 12,8 og 12 prosent.

Kommunistpartiet har dermed hatt en kraftig tilbakegang siden valget i 1999, da ble partiet størst, med en oppslutning på 24,3 prosent.

- Dette er en stor seier vi virkelig kan være stolte av, sa en av Det forente Russlands ledere, Ljubov Sliska, natt til mandag.

De liberale ute

De foreløpige resultatene viste også at begge de to liberale partiene, Høyreunionen (SPS) og Jabloko, lå under sperregrensen på 5 prosent, og er dermed for første gang siden Sovjetunionens fall er ute av Dumaen.

Lederen for Russlands nasjonale valgkommisjon avviste natt til mandag beskyldninger om fusk ved valget.

- Vi har ingen rapporter om svindel som vil sette spørsmålstegn ved valgresultatet, sa Alexander Veshnjakov til journalister natt til mandag.

Lederen for det russiske kommunistpartiet, Gennadij Zjuganov, sa søndag kveld at valget var «en skammelig farse». Han mistenker at stemmeoversikter gitt til de lokale valgmyndighetene er blitt manipulert.

Endre grunnloven?

Meningsmålingene foran valget viste at Det forente Russland kom til å vinne klart. Den største spenningen i valget knytter seg derfor til hvor stort flertall partiet og dets støttepartier i Dumaen får. Dersom Putins støttespillere får to tredeler av representantene i forsamlingen, vil det bli mulig for presidenten å endre grunnloven slik at han kan stille til gjenvalg i 2008.

Det forente Russland ledes av Boris Gryzlov og har som fremste oppgave å få gjennomslag i Dumaen for Putins politikk.

Mange russere trosset storm og kulde for å stemme. Tusenvis av politifolk var utkommandert for å ivareta sikkerheten under valget, etter at en mulig selvmordsbomber fredag sprengte et tog i lufta nær grensen til Tsjetsjenia og drepte 42 mennesker.

Blant de første som stemte søndag morgen var Putin selv og hans hustru Ljudmila. Paret møtte opp like etter klokka 9 lokal tid.

(NTB)