Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økt minstepensjon: Bortkastede penger

Et flatt særtillegg på 12 000 kroner til alle landets minstepensjonister er å kaste penger ut av vinduet, mener kritikerne av forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk forskningsrapport fra FAFO, ført i pennen av forskerne Espen Dahl og Axel West Pedersen tar for seg inntektsulikheter blant eldre i Norge. En av konklusjonene er at et flatt tillegg til alle landets minstepensjonister er svært lite effektiv bruk av penger.

Her er sju innvendinger mot sentrumsregjeringens pensjonistforslag, basert på kritikken fra FAFO og opposisjonen på Stortinget:
1) Av landets 300 000 minstepensjonister er det bare 6500 enslige pensjonister som lever av minstepensjonen alene.

2) En enke som har vært hjemmeværende og har vært gift med en millionær vil bli definert som minstepensjonist fordi hun ikke har vært yrkesaktiv.

3) Det er med andre ord spørsmål om man skal la knappe ressurser gå til i utgangspunktet velstilte grupper.

4) Forslaget om økt særtillegg til alle minstepensjonistene kan føre til en avvikling av hele tilleggspensjonssystemet for store grupper i befolkningen - spesielt lavtlønte kvinner i deltidsarbeid.

5) Ta for eksempel en enke som etter yrkeskarriere, preget av avbrudd og deltidsjobbing i et lavtlønnsyrke, opptjent en tilleggspensjon som gjør at hun får utbetalt en samlet forlketrygdpensjon på 82 000 kroner. - ca 13 000 over dagens

minstepensjon. Forslaget om økt særtillegg får ingen effekt for denne kvinnen. Hun vil oppleved at hun sitter igjen med en pensjon noen hundrelapper over minstepensjonen.

6) Kritikerne mener en utvikling mot en slags lik pensjon for alle undergraver hele folketrygdsystemet, og fratar folk insitamenter til å betale inn til folketrygden. I stedet stimulerer det til private pensjonsspareordninger.

7) Ved at regjeringspartiene ønsker at særtillegget på 1000 kroner måneden skal inngå i trygdeoppgjøret, og være en del av grunnbeløpreguleringen, foregriper og begrenser man rammen for forhandlingene mellom LO og FFO (Funksjonshemmedes fellesorganisasjon) og Pensjonistforbundet til våren.

Hele Norges coronakart