Økt minstepensjon: Bortkastede penger

Et flatt særtillegg på 12 000 kroner til alle landets minstepensjonister er å kaste penger ut av vinduet, mener kritikerne av forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fersk forskningsrapport fra FAFO, ført i pennen av forskerne Espen Dahl og Axel West Pedersen tar for seg inntektsulikheter blant eldre i Norge. En av konklusjonene er at et flatt tillegg til alle landets minstepensjonister er svært lite effektiv bruk av penger.

Her er sju innvendinger mot sentrumsregjeringens pensjonistforslag, basert på kritikken fra FAFO og opposisjonen på Stortinget: 1) Av landets 300 000 minstepensjonister er det bare 6500 enslige pensjonister som lever av minstepensjonen alene.

2) En enke som har vært hjemmeværende og har vært gift med en millionær vil bli definert som minstepensjonist fordi hun ikke har vært yrkesaktiv.

3) Det er med andre ord spørsmål om man skal la knappe ressurser gå til i utgangspunktet velstilte grupper.

4) Forslaget om økt særtillegg til alle minstepensjonistene kan føre til en avvikling av hele tilleggspensjonssystemet for store grupper i befolkningen - spesielt lavtlønte kvinner i deltidsarbeid.

5) Ta for eksempel en enke som etter yrkeskarriere, preget av avbrudd og deltidsjobbing i et lavtlønnsyrke, opptjent en tilleggspensjon som gjør at hun får utbetalt en samlet forlketrygdpensjon på 82 000 kroner. - ca 13 000 over dagens

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer