Økt oppslutning om Clinton i meningsmåling

Washington (NTB-AFP-Reuters): Fire timers video-overført grilling av Bill Clinton har ikke svekket oppslutningen om presidenten blant amerikanere flest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første målingene tyder tvert imot på økt motstand mot å stille Clinton for riksrett på grunn av Lewinsky-saken.

En meningsmåling gjennomført av Gallup for USA Today og CNN etter visningen av video-avhøret viser at 66 prosent av amerikanerne er motstandere av riksrett mot presidenten, mot 60 prosent i en tilsvarende måling dagen før. Målingen bygget på telefonintervjuer med 631 personer, og har en feilmargin på 4 prosent.

Meningsmålingen er den første som er tatt opp etter at amerikanerne fikk anledning til å se opptaket av storjuryens fire timer lange avhør av Clinton i Lewinsky-saken. Avhøret fant sted opp 17. august.

Velgerne tilgir

Også andre målinger bekrefter at avhøret ikke synes å ha svekket Clintons posisjon blant velgerne. I en rundspørring foretatt for NBC News like etter offentliggjøringen av avhøret, svarte bare 28 prosent av de spurte at de trodde presidenten snakket sant. Til tross for det mente et solid flertall - 57 prosent - at han ikke burde gå av.

En måling for ABC News viste at 70 prosent mente Clinton var i sin fulle rett til å nekte å snakke om seksuelle detaljer fra sitt forhold til Monica Lewinsky, og 59 prosent mente etterforskerne ikke skulle ha spurt om de samme detaljene.

Clintons politiske motstandere hadde håpet at offentliggjøringen av avhøret ville undergrave presidentens sterke oppslutning blant velgerne, og dermed gjøre det lettere å stille ham for riksrett.

Til tross for alle pinlige og ydmykende avsløringer, har et solid flertall gjennomgående svart at de synes presidenten gjør en god jobb. Flertallet har skrumpet fra 77 prosent i juni til 60 prosent på søndag, men økte på nytt til 66 prosent etter visningen av video-avhøret mandag.

Etter partilinjer

På politisk hold er reaksjonene som ventet delt etter partilinjer. Demokratene tar avstand fra Clintons handlinger, men avviser at de gir grunnlag for å stille presidenten for riksrett. Republikanere mener det at Clinton nektet å svare på flere spørsmål fra storjuryen kan rykke riksrettsbehandlingen nærmere.

Republikanernes tidligere visepresident Dan Quayle, som selv vurderer å stille som kandidat til presidentvalget i år 2000, sa til CNN mandag at Clinton bør gå av.

- Han har mistet den moralske autoritet og troverdighet som han må ha for å lede landet, sa Quayle - som i sin tid som visepresident blant annet gjorde seg bemerket ved å stave ordet «potet» feil.