Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økt pensjon før kontantstøtte

HELSINGFORS (Dagbladet): - Skulle vi komme i den situasjon at vi må velge mellom kontantstøtte og økning av minstepensjonene vil det være helt naturlig for oss å velge pensjonistene, sier Frp-nestleder Lodve Solholm til Dagbladet under Nordisk Råds sesjon i Helsingfors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han støtter dermed partiets sosialpolitiske talsmann John Alvheim som nylig gikk ut med dette som klart førstevalg. Også partiets andre nestleder, Vidar Kleppe, går inn for en slik prioritering.

Partiformann Carl I. Hagen vil ikke kommentere Alvheims utspill overfor Dagbladet før han har gitt uttrykk for sin mening på dagens gruppemøte i Frp's stortingsgruppe.

Signalene har hatt sin virkning på budsjettaktørene både i Ap, Høyre og i regjeringspartiene.

Utstyrt med mobiltelefoner holder de utsendte nordister kontakten med sin hjemmebase, samtidig som de møtes til uformelle samtaler bak søyler i Finlands monumentale riksdagsbygning.

Ap + Frp?

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med i Aps stortingsgruppe øyner en mulighet for at Frp nå kan komme Ap i møte.

Ap-ledelsen er fullstendig kompromissløs i sin motstand mot å gi småbarnsforeldre tilbud om 36400 kroner som alternativ til barnehageplass. Det er for dyrt.
Når ordningen er gjennomført, for flere årskull vil virkningen på statsbudsjettet bli til svimlende milliardsummer. Dessuten vil det motivere sårt etterspurt kvinnelig arbeidskraft til å velge hjemmetilværelse framfor yrkesaktivitet.

Forslaget vil heller ikke stimulere innvandrerkvinner til å få sine barn inn i barnehager. Ap har programfestet gratis korttidsbarnehage for 3- 5-åriger ikke minst for å integrere innvandrerbarn i norsk miljø og gi deres mødre anledning til å ta jobb.

Innvandrerkvinner


En kontantstøtte vil i stedet stimulere til at innvandrerkvinnene forblir hjemme og føder flere barn.
Det er neppe en utvikling som grunnplanet i Frp vil imøtese med særlig glede, framholdes det overfor Dagbladet.

- Vil både og

Lodve Solholm avviser at dette er et aktuelt resonnement i Frp-ledelsen.

- Vi går også inn for kontantstøtte, selv om vi har en annen modell enn Høyre. Vi vil at barnefamiliene skal få et reelt valg. Vi ønsker derfor begge deler - både kontantstøtte og økt minstepensjon.

- Får vi det er vi veldig godt fornøyd. Men i en valgsituasjon kan jeg ikke forstå annet enn at pensjonistene må bli førstevalget, sier Solholm.
Carl I. Hagen sier til Dagbladet at han ikke ser noen grunn til å innlede samtaler med Ap-leder Thorbjørn Jagland på dette området.

- Bare taktikk

Høyres Per-Kristian Foss anser signalene fra Frp-toppene som rent taktiske. Han mener Frp av politiske og ideologiske grunner ønsker en kontantstøtteordning.

Foss mener Frp i budsjettprosessen så langt har manifestert seg som «det ekstreme sentrum», i betydningen villig til å betale det meste med oljemilliarder.
Han hadde i går samtaler med KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs i Helsingsfors, men understreker at de er høyst foreløpige.

Til helga vil budsjettkampen hardne til. Allerede neste torsdag må finanskomiteen ha kommet fram til en innstilling om budsjettets rammer.

<B>PENSJONISTENE FØRST:</B> Kontantstøtten kan bli salderingspost for FrP dersom partiet får kniven på strupen.
Hele Norges coronakart