Økt press på partene i dansk storkonflikt

De nye forhandlingene mellom Danmarks LO og arbeidsgiverforeningen DA vil trolig bli avsluttet i løpet av helgen, sa observatører i Købehavn fredag. Ingen av dem ville spå om forhandlingene ville ende med et forlik eller fullt brudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge kilder på begge sider i konflikten er partene nå under så sterkt press at de rett og slett må ha ett eller annet å legge på bordet innen søndag. Hvis de kommer fram til et forlik, må danske LO-medlemmer forberede seg på en ny uravstemning i løpet av neste uke.

Tvungen lønnsnemd

Det var uravstemningen om det opprinnelige forslaget til lønnsavtale som utløste streiken i Danmark, der nesten en halv million LO-medlemmer har lagt ned arbeidet. Streiken har ført til stans i store deler av det danske dagliglivet, og mangel på enkelte basisvarer som for eksempel bensin.

Hvis partene ikke skulle komme fram til et anbefalt forslag, eller hvis LO-medlemmene skulle forkaste et slikt forslag i en ny uravstemning, tror observatørene at regjeringen vil ty til tvungen lønnsnevnd. Til nå har regjeringen avvist denne muligheten, og sagt at partene selv må ordne opp.

Ferie

Konflikten ble utløst av uenighet om utvidet ferie for de LO-organiserte, og har gått rolig og fredelig for seg. En meningsmåling i avisen Jyllands-Posten fredag viste at halvparten av de spurte mente det var riktig av LO å gå til streik, mens 39 prosent syns forslaget til ny avtale burde vært godtatt.

(NTB-RB-DPA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer