Økt press på Syria

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær har nå fått etterforsker Detlev Mehlis foreløpige rapport om drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri den 14. februar i år. Hariri og 20 andre ble drept da en kraftig bombe eksploderte under bilen hans. Bomben ble trolig utløst av en selvmordsbomber. Mehlis konklusjoner peker ut sentrale personer i de hemmelige tjenester i Syria og Libanon som deltakere i forberedelsene til attentatet. Motivet synes å være at Hariri stadig var aktiv som motstander av det syriske jerngrepet på Libanon.

Attentatet tok livet av Syrias motstander i Libanon, men førte til nettopp det som bomben skulle forhindre, nemlig at Syria måtte trekke sine styrker ut. Kombinasjonen av store demonstrasjoner i Beirut og økende internasjonalt press mot regimet til Bashar al-Assad var ikke til å stå imot. Siden er presset mot Syria opprettholdt, spesielt av USA som hevder at Syria finansierer og utstyrer opprørere som kjemper mot irakiske og amerikanske styrker i Irak. Med jevne mellomrom offentliggjør amerikansk og internasjonal presse historier om hvor nær den amerikanske regjeringen har vært en beslutning om å gå til militære aksjoner mot Syria på grunn av denne virksomheten.

Bush-regjeringen betrakter Syria som den gordiske knute i Midt Østen, og fristes til å hogge den over. FN arbeider samtidig for å stille regimet i Damaskus til ansvar gjennom videre etterforskning og Mehlis rapport krever adgang til å ta etterforskningsskritt i Syria og tilgang til å avhøre mistenkte og vitner i utlandet.

Funnene i Mehlis-rapporten peker mot at al-Assad har fortsatt i sin fars fotspor med statsterrorisme og attentater mot virkelige og innbilte fiender. Det må ta en slutt, men ikke gjennom ytterligere voldsanvendelse i dette området. Syria er en nødvendig og avgjørende deltaker i enhver løsning i Midt Østen som kan ha muligheter i seg til å vare. En farbar vei for makthaveren i Damaskus er å inngå en avtale om å samarbeide med FN om å utlevere mistenkte til en internasjonal domstol som kan prøve deres sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer