FNs generalsekretær har nå fått etterforsker Detlev Mehlis foreløpige rapport om drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri den 14. februar i år. Hariri og 20 andre ble drept da en kraftig bombe eksploderte under bilen hans. Bomben ble trolig utløst av en selvmordsbomber. Mehlis konklusjoner peker ut sentrale personer i de hemmelige tjenester i Syria og Libanon som deltakere i forberedelsene til attentatet. Motivet synes å være at Hariri stadig var aktiv som motstander av det syriske jerngrepet på Libanon.
Attentatet tok livet av Syrias motstander i Libanon, men førte til nettopp det som bomben skulle forhindre, nemlig at Syria måtte trekke sine styrker ut. Kombinasjonen av store demonstrasjoner i Beirut og økende internasjonalt press mot regimet til Bashar al-Assad var ikke til å stå imot. Siden er presset mot Syria opprettholdt, spesielt av USA som hevder at Syria finansierer og utstyrer opprørere som kjemper mot irakiske og amerikanske styrker i Irak. Med jevne mellomrom offentliggjør amerikansk og internasjonal presse historier om hvor nær den amerikanske regjeringen har vært en beslutning om å gå til militære aksjoner mot Syria på grunn av denne virksomheten.
Bush-regjeringen betrakter Syria som den gordiske knute i Midt Østen, og fristes til å hogge den over. FN arbeider samtidig for å stille regimet i Damaskus til ansvar gjennom videre etterforskning og Mehlis rapport krever adgang til å ta etterforskningsskritt i Syria og tilgang til å avhøre mistenkte og vitner i utlandet.
Funnene i Mehlis-rapporten peker mot at al-Assad har fortsatt i sin fars fotspor med statsterrorisme og attentater mot virkelige og innbilte fiender. Det må ta en slutt, men ikke gjennom ytterligere voldsanvendelse i dette området. Syria er en nødvendig og avgjørende deltaker i enhver løsning i Midt Østen som kan ha muligheter i seg til å vare. En farbar vei for makthaveren i Damaskus er å inngå en avtale om å samarbeide med FN om å utlevere mistenkte til en internasjonal domstol som kan prøve deres sak.