Økt rasisme etter Brexit: - Nå må du pakke tingene dine og dra hjem til ditt eget land

Meldinger om økt rasisme og hatkriminalitet etter Brexit. 

«DRA HJEM TIL AFRIKA»: Tre tenåringer er arrestert etter at de kom med rasistiske kommentarer og kastet øl på medpassasjerer på en trikk i Manchester. Flere melder om økt rasisme og hatkriminalitet etter Brexit. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/AP): Etter den mye omtalte folkeavstemningen forrige uke stemte britene for å forlate EU. Et av de sentrale argumentene for Brexit har vært knyttet til innvandring.

«Vi stemte for å forlate EU, men vi skulle ha stemt for at dere skulle forlatt Storbritannia». Denne kommentaren fikk London-kvinnen Karissa Singh høre på en bar et par dager etter den historiske avgjørelsen.

- Så kom han nærmere og sa at han ikke brydde seg om jeg skulle bli en lege eller en advokat. «Det driter jeg i, men du får gjøre det i ditt eget land», forteller Singh til AP.

Hun har startet opp Twitter-kontoen «Post ref racism» som setter fokus på rasistiske utspill og hatkriminalitet etter folkeavstemningen.

- De mest vanlige utspillene handler om at folk skal »dra tilbake til hjemlandet sitt», forteller hun videre.

I Manchester er tre tenåringer arrestert etter at de fysisk og verbalt angrep passasjerer på en trikk. Se video av hendelsen øverst i saken.

- Vi har aldri sett noe lignende

Den økende rasismen og hatkriminaliteten har kanskje spesielt gått utover polakker i Storbritannia. Leder av foreningen «Polish Cultural Association», Joana Mludzinska, forteller til AP at de har fått mange rapporter om at folk har blitt angrepet enkeltvis.

- Spesielt utenfor London har det vært noen skikkelig stygge episoder. Jeg tror at det definitivt har trappet opp etter valget. Vi har aldri sett noe lignende, sier Mludzinska.

Hun forteller også at mange polakker er usikre på hvordan fremtiden deres ser ut med tanke på utfallet av Brexit-avstemningen.

- Vi trenger å vite hvordan utfallet påvirker oss. Hvis ikke kan dette eskalere, sier Mludzinska

Cameron til angrep på rasistene

Statsminister David Cameron gikk hardt ut mot denne typen hatkriminalitet i det britiske parlamentet i dag.

- I løpet av de siste dagene har vi sett avskyelig graffiti på et polsk samfunnssenter, og vi har sett verbal hets mot enkeltmennesker fordi de tilhører en etnisk minoritet, sa Cameron til de folkevalgte ifølge The Guardian.

Parlamentsmedlem Simon Hoare leste opp svært uhyggelig en Twitter-melding i parlamentet

- Når en twitter-melding kan sendes til en ung svart kvinne i London som sier «Go home #wevotedleave, time to make Britain great again by getting rid of you blacks, Asians and immigrants», da virker det som at ånden er ute av flasken, sa Hoare til anerkjennende lyder fra de resterende parlamentsmedlemmene.

- Min venn her har helt rett. Dette er avskyelig språkbruk som vi trodde vi var kvitt i dette landet, svarer statsminister David Cameron.