Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økt risiko for giftige alger

Havforskningsinstituttet advarer om økt risiko for skadelige alger på grunn av store mengder av næringssalter til Nordsjøen og Skagerrak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De næringsrike vannmassene har ennå ikke nådd Norskekysten, men de er på vei.

- Dette er en av de største innstrømminger av nitratrikt vann som er observert i 1990-årene, skriver Havforskningsinstituttet.

Vannet kommer fra elvene som munner ut i sørlige del av Nordsjøen.

På et tokt med forskningsfartøyet «Dannevig» i mars og april ble de høyeste konsentrasjonene av næringssalter registrert langs den danske Skagerrakkysten. Høye konsentrasjoner er også registrert over store deler av Skagerrak.

Vente og se

Forsker Jan Aure ved Havforskningsinstiuttet sier at forholdene ligger til rette for algeoppblomstring, når varmen nå kommer i de havområdene der det er store konsentrasjoner av næringssalter. Når oppblomstringen kommer, og hvilke alger som kommer til å dominere, er det ennå ingen som kan si.

- Med det fine været vi har nå, bør det skje noe i løpet av en ukes tid. Det eneste vi kan gjøre er å vente og se hva naturen finner på, sier Jan Aure.

Årviss plage

Giftalger har vært en nærmest årviss plage for oppdrettsnæringen langs Norskekysten. I begynnelsen av mai i fjor førte oppblomstring av algen Chatonella til tap omkring 350 tonn laks i oppdrettsanlegg på Sørlandskysten. I samme måned tok Chrysochromulina-alger livet av 70-80 tonn laks i oppdrettsanlegg i Kaldfjorden i Troms.

Det hittil største algeangrepet kom i 1988 da algen Chrysochromulina polyepsis førte til at oppdrettsnæringen i Sør-Norge mistet 800 tonn oppdrettsfisk. En annen art, Chrysochromulina leadbeateri, tok i 1991 livet av 620 tonn oppdrettsfisk i Nord-Norge. Det er anslått at oppdrettsnæringen siden 1982 har tapt omkring 6000 tonn laks på grunn av giftige alger.