«IKKE EN LEK»: «Esto no es un juego». Det er budskapet fra spanske helsemyndigheter i en ny kampanje. Vis mer

Økt smitte: «Ikke en lek»

Flere europeiske land melder om økt smitte blant unge. Slik tar de grep.

Publisert
Sist oppdatert

Flere europeiske land har kommet med egne kampanjer og tiltak rettet mot unge, i håp om å få smittetallene ned.

Også i Norge har debatten om smittespredningen blant unge voksne herjet, etter økt smitte etter en rekke studentfester. Regjeringen besluttet i august å iverksette nasjonalt skjenkestopp ved midnatt.

Forrige uke ble 393 personer under 30 år registrert smittet med covid-19 i Norge. Den desidert største økningen var i alderen 20-29 år, med 107 smittede kvinner og 139 smittede menn, viser FHIs tall.

Slik ser situasjonen ut i noen av de andre europeiske landene.

Spania

Mandag registrerte Spania over 500 000 smittetilfeller siden pandemien startet, som det første landet i Vest-Europa. Bare Russland har flere smittede i Europa, viser tall fra Worldometers. Myndighetene har i flere uker bedt unge om å følge smittevernreglene.

Nå har helsemyndighetene lansert en ny kampanje med emneknaggen «EstoNoEsUnJuego» som kan oversettes til «dette er ikke en lek». Det skriver The Guardian.

Videoen viser svart/hvitt-bilder av unge som samles for å drikke i gatene, før den går videre til bilder av personer på sykehus og avsluttes med et bilde av en likkiste.

Det er særlig økning i smitte i regionene Aragón, Balearene, Baskerland, La Rioja og Madrid, opplyser Utenriksdepartementet. Som følge av coronarestriksjonene er Magaluf nærmest en spøkelsesby, ifølge BBC.

Flere områder i de mest utsatte regionene har gjeninnført begrensninger som isolering av byer, nedstenging av kulturtilbud og redusert adgang til butikker og serveringssteder.

Mange regioner har også innført røykeforbud på offentlige steder og befolkningen oppfordres til å begrense sosialt samvær til de personene man normalt omgås og ikke være flere enn ti personer i en gruppe.

SMITTE: Nærmere 100 coronasmittet på under en uke i den franske byen Cap D'Agde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Italia

Helsemyndighetene opplyste mandag at 62,1 prosent av de nye smittetilfellene de siste 30 dagene er registrert på personer i alderen 19 til 50 år, skriver The Guardian.

Helseminister Roberto Speranza har oppfordret unge til å hjelpe med å begrense spredningen, samtidig som han understreker at de allerede er hardt rammet.

- De har betalt en stor pris de siste månedene, som startet med nedstengingen av skoler. Vi fortsetter å be om deres hjelp fordi viruset ikke er like farlig for dem, men de risikerer å smitte sine foreldre og besteforeldre, sier han.

Italia var hardt rammet av coronaviruset i mars og april. Nå har landet fått smittesituasjonen under kontroll, og myndighetene har klart å spore smittehoppet fra midten av august til flere utesteder. Derfor ble disse stengt som et tiltak for å begrense smitte.

Det er nå krav om munnbind på alle barer, restauranter og butikker. Den italienske byen La Spezia i Liguria har gått så langt som å forby musikk på barer.

Tyskland

Halvparten av de nye smittetilfellene i Tyskland er registrert blant personer under 30 år. Det er særlig bekymring knyttet til smitte blant unge i Berlin, og bydelen Friedrichshain-Kreuzberg.

- Det er fester som har skylden, sier helseminister Dilek Kalayci i Berlin til The Local.

Hun har varslet at det vil bli tatt grep om man ikke snart ser en nedgang i tallene. Politiet har allerede brutt opp store samlinger med personer i parker og stoppet ulovlige fester.

Tiltakene for å hindre spredning av covid-19 blir bestemt av delstatene og ikke på nasjonalt nivå. I München og Hamburg er det bestemt å stanse salget av alkohol, skriver The Guardian.

Det er fra før krav om munnbind på offentlig transport og i butikker.

Danmark

Tirsdag opplyser Statens Serum Institut (SSI) i Danmark at R-tallet har steget fra 0,8 til 1,5. R-tallet viser hvor mange personer en covid-19-pasient i gjennomsnitt smitter videre.

København-politiet skal nå slå hardere ned på utelivet i hovedstaden, melder politiet i en pressemelding.

Forsamlingsforbudet endres fra 100 til 50 personer, og utesteder må stenge ved midnatt.

- Vi er i en alvorlig situasjon, hvor vi alle må være ansvarlige og følge anbefalingene fra myndighetene. Københavns politi kommer til å ha særlig fokus på steder der mange mennesker samles, og hvor det er stor risiko for spredning, sier politidirektør Anne Tønnes i pressemeldinga.

Politiet skal være synlig med patruljer og holde øye med arrangementer.

TO ÅR: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus håper coronapandemien er over om to år. Video: WHO Vis mer

Frankrike

The Guardian skriver at Frankrike i forrige uke rapporterte en stor smitte-økning blant unge voksne. I rapporten bemerkes det at unge voksne ikke har fulgt smittevernreglene godt nok.

- Smitten øker i alle aldersgrupper, men særlig blant unge voksne, heter det i en uttalelse fra president Emmanuel Macron.

Han viser til at særlig Paris og Marseille er hardt rammet.

The Guardians korrespondent Kim Willsher skriver at restauranter og barer i Paris er overfylte, og at flere ikke overholder avstandsreglene, blant annet ved å kysse hverandre på kinnet.

Det er over 328 000 registrerte smittede i Frankrike, viser tall fra Worldometers. Det har vært 33 prosent økning i antall smittede i alderen 15 til 44 år. Samtidig er det registrert en økning på 36 prosent i smittede over 75 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer