Dødstallene stiger på Gaza

Økt spenning: - Dypt bekymret

Militslederen i Palestina ble ifølge den israelske hæren drept i et luftangrep søndag. Sivile forteller om grusomme hendelser.

ANGREP: Israel hevder de sto overfor en stor trussel. Nå varsler landet en uke med angrep mot Gazastripen. Video: AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De israelske forsvarsstyrkene melder på Twitter at flyalarmen går i den israelske byen Jerusalem. Reuters melder at både flyalarmer og eksplosjoner kan høres vest i byen.

Det skjer bare kort tid etter at de israelske avisene Jerusalem Post og Ha'aretz kunne melde at en toppleder i Islamsk Jihad militantes fløy ble likvidert i et angrep mot Gazastripen. Gruppa bekrefter at kommandanten Tayseer al-Jabari Abu Mahmud ble drept.

Jerusalem Post skriver at hele 580 raketter har blitt skutt opp mot Israel siden fredag. Mellom 450 og 470 raketter skal ha endt opp i Israel, mens 120 skal ha endt opp på selve Gazastripen.

ENORME ØDELEGGELSER: Et boligområde like ved Gazastripen etter et angrep 7. august. Foto: Reuters / NTB
ENORME ØDELEGGELSER: Et boligområde like ved Gazastripen etter et angrep 7. august. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Ødela terror-tunnel

Samme nettsted skriver at et fly fra den israelske forsvarsstyrken skal ha ødelagt en tunnel som tilhørte islamske jihad - en radikal militant palestinsk gruppe dannet i 1980.

Angrepene skjer etter flere dager med spenning i kjølvannet av at et høytstående militsmedlem fra Islamsk hellig krig ble tatt til fange. Det skjedde på den okkuperte Vestbredden mandag.

DESPERAT KAMP: Sivile løper for livet etter et bombeangrep i Gaza by 6. august. Foto: ANAS BABA / AFP)
DESPERAT KAMP: Sivile løper for livet etter et bombeangrep i Gaza by 6. august. Foto: ANAS BABA / AFP) Vis mer

Israel har siden stengt veiene rundt Gazastripen og sendt militære forsterkninger til grenseområdet i frykt for et angrep fra Islamsk Jihad

Israel og Hamas har utkjempet fire kriger og en rekke mindre slag i de 15 åra siden islamistbevegelsen Hamas fikk makten på Gazastripen. Også Islamsk hellig krig har vært aktiv i kampene og ofte skutt raketter mot Israel fra enklaven med 2 millioner innbyggere.

Angrepene i Gaza startet fredag, og så langt er 32 personer drept, deriblant seks barn. Israel sier luftangrepene var rettet mot gruppen Islamsk Jihad og hevder de sto overfor en «umiddelbart forestående trussel».

JOBBER FOR FRED: FNs Tor Wennesland. Foto: NTB
JOBBER FOR FRED: FNs Tor Wennesland. Foto: NTB Vis mer

Norske Tor Wennesland jobber som FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten. Han er bekymret for de siste dagers utvikling.

- Jeg er dypt bekymret for den pågående eskaleringen mellom palestinske militanter og Israel, inkludert det målrettede drapet i dag av en palestinsk Islamsk jihad-leder inne i Gaza. Dette finner sted midt i økende spenning over den okkuperte Vestbredden og Gazastripen de siste ukene, heter det i en uttalelse Wennesland har delt på sin Twitter-konto.

Benjamin Netanyahus talsmann la ut videoer som angivelig viste Hamas som avfyrte raketter fra et boligområde på Gazastripen. Videoene var gamle og fra Syria. Video: Twitter Vis mer

- Ble ikke advart

En 16-åring ble gravd fram fra ruinene, mens en av de drepte ble identifisert som sønn av en leder i Islamsk hellig krig

I et annet flyangrep ble en 75 år gammel kvinne drept og seks personer såret da bilen de var i, ble truffet, og i et annet tilfelle ble en bombe sluppet på huset til en Islamsk hellig krig-leder.

Israel sier de advarte folk på forhånd, men kvinner og barn som flyktet etter at huset ble jevnet med jorda, sier de ikke fikk noe varsel.

DREPT: Amjad Nashat Faheem Naser ble drept 29. juli. Foto: Privat
DREPT: Amjad Nashat Faheem Naser ble drept 29. juli. Foto: Privat Vis mer

- Advarte oss? De advarte oss med raketter, og vi stakk uten å få med oss noe, sier Huda Shamalek som bor i huset ved siden av. Hun sier at det bodde 15 mennesker i huset som ble lagt i grus.

Gazas eneste kraftverk stanset opp ved middagstider lørdag på grunn av mangel på drivstoff som følge av at grenseovergangene er stengt siden tirsdag. Det gjør at folk bare har strøm i fire timer per dag.

Den nye voldsbølgen er en test for Israels statsminister Yair Lapid, som leder et forretningsministerium fram til nyvalg i november, som han håper å vinne. En konflikt med Gaza kan ødelegge for ham, eller styrke ham, alt etter hvordan den forløper.

ANGREP: Et isralesk luftangrep fra 7. august. Foto: REUTERS/Mohammed Salem
ANGREP: Et isralesk luftangrep fra 7. august. Foto: REUTERS/Mohammed Salem Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer