Økt spenning etter ny vold i Pakistan

Regjeringen i Islamabad setter av nye milliardbeløp til kampen mot opprørere og terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Spenningen stiger etter nye voldshandlinger i Pakistan. Regjeringen i Islamabad setter av nye milliardbeløp til kampen mot opprørere og terrorister.


Minst sju mennesker ble søndag drept og rundt 50 såret i en bombeeksplosjon nordvest i landet. Bomben gikk av på et marked i byen Dera Ismail Khan, sier en talsmann for de pakistanske myndighetene.

Dera Ismail Khan ligger rundt 300 kilometer sør for Peshawar, som er hovedstad i North West Frontier-provinsen. Byen ligger i et område der pakistanske regjeringsstyrker fører krig mot opprørere fra talibanmilitsen.


Drept av rakett

Samme dag ble minst tre mennesker drept i et rakettangrep mot en bil i regionen Sør-Waziristan nordvest i Pakistan. Raketten kan ha blitt avfyrt fra et ubemannet amerikansk fly, en såkalt drone.

Amerikanerne har tidligere gjennomført flere angrep av denne typen i det samme området. Øyenvitner fortalte søndag at bilen som ble truffet av raketten, ble fullstendig ødelagt, og ifølge etterretningskilder kan folkene i bilen ha vært geriljakrigere.

Tidligere i helgen angrep pakistanske kampfly mål i Makeen-området i Sør-Waziristan. Disse angrepene skal ha vært rettet mot geriljagrupper som støtter den pakistanske talibanlederen Baitullah Mehsud.


Penger til krigen

Pakistan øker sitt forsvarsbudsjett med nesten 16 prosent til 342,5 milliarder rupi eller vel 26,8 milliarder kroner. Økningen er nødvendig for å finansiere krigen mot talibanopprørerne nordvest i landet, mener regjeringen i Islamabad.

- Pakistan er i dag ikke bare en frontlinjestat i den internasjonale kampen mot terrorisme. Landet kjemper også mot terrorister og andre ytterliggående krefter innenfor sine egne grenser, sier viseforsvarsminister Hina Rabbani Khar.

Kampen mot terrorismen er en tung belastning på Pakistans økonomi. I fjor høst bidro den til alvorlige problemer i landets handelsbalanse med utlandet, og tvang regjeringen til å søke hjelp fra det internasjonale pengefondet IMF.

(NTB)