- Økt terrorfare i Norge

Situasjonen er vedvarende og urovekkende, mener de norske sikkerhetstjenestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, justis- og beredskapsminister Grete Faremo, PST-sjefen Marie Benedicte Bjørnland og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) la fram en felles trusselvurdering for 2013 rett før kl. 13 i dag.

Det er første gang alle sikkerhetstjenestene offentliggjør det de mener er de største truslene mot Norge.

På tross av terrorhandlingene 22. juli i 2011, mener PST fortsatt at ekstreme islamister utgjør den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge.

Dette er det samme de advarte mot både i 2011 og 2012.

- Vi opplever økt terrorrisiko. Vi har en situasjon som er vedvarende og derfor urovekkende, sier justisminister Faremo. 

PST-sjef Bjørnland mener sikkerhetssituasjonen i Norge ikke er god nok.

PST frykter at flere nordmenn vil dra til konfliktområder i 2013 og knytte seg opp mot terrororganisasjoner, og at personer som har fått terrortrening i utlandet kan utføre angrep mot Norge når de kommer tilbake.

- De kommer tilbake til Norge med en lavere terskel for voldsbruk og med høyere status i miljøet og kan da være tilbøyelige til å utføre terrorhandlinger her, sa analysesjef i PST Jon Fitje til NRK tidligere i dag.

Han sier antallet er lite, men at de frykter at det vil stige.

TRUSSELVURDERING: PST-sjefen Marie Benedicte Bjørnland,  justis- og beredskapsminister Grete Faremo og Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
TRUSSELVURDERING: PST-sjefen Marie Benedicte Bjørnland, justis- og beredskapsminister Grete Faremo og Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Vis mer