NYNAZISTER: Rundt 1000 medlemmer i «Den nordiske motstandsbevegelsen» er ventet å demonstrere i Göteborg lørdag. I tillegg forventer svensk politi 10 000 motdemonstranter. Video: Expressen. Vis mer

NAZIMARSJ I GÖTEBORG

Økt trusselbilde og flere pågripelser før nazimarsj: - Politi sparket i fjeset

Politi og lokale myndigheter frykter voldelige sammenstøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært politiaksjoner flere steder i forkant av nazimarsjen i Göteborg sentrum, som skal finne sted klokka 1300.

Ni utenlandske statsborgere er tatt inn til avhør, og antas å være på vei for å delta i demonstrasjonen. Under en av disse pågripelsene ble en politimann sparket i ansiktet, ifølge Expressen. Gjerningsmannen skal ha vært på vei til nazidemonstrasjonen, og det var inne på en buss at vedkommende ble pågrepet.

Flere nazister ble lørdag morgen også anholdt og satt i håndjern ved møtestedet sitt før den store demonstrasjonen i Göteborg - samtidig som Aftonbladet melder om et økt trusselbilde i storbyen.

Flere støttespillere - både på ytterste høyre og ytterste venstre fløy - har ankommet Göteborg fra naboland. Politiet anser det ikke som usannsynlig at det vil komme til voldelige sammenstøt, ifølge avisa.

- Vi regner med kaos, sier en politibetjent til Aftonbladet.

STORT POLITIOPPBUD: Politiet i Sverige forbereder seg før demonstrasjonen til Nordiska motståndsrörelsens i Göteborg lørdag formiddag.
Foto: Thomas Johansson/TT / NTB scanpix
STORT POLITIOPPBUD: Politiet i Sverige forbereder seg før demonstrasjonen til Nordiska motståndsrörelsens i Göteborg lørdag formiddag. Foto: Thomas Johansson/TT / NTB scanpix Vis mer

Politi på grensa

Norsk politi bistår i den sammenheng sine svenske kolleger med å kontrollere busser som drar over grensen. Flere norske politibiler var oppstilt langs grensepasseringene lørdag morgen. I går ble tyske nynazister tatt med kniver i bagasjen på Landvetter flyplass, og i morges ble ytterligere en person pågrepet på togstasjonen i Göteborg - siktet for planlegging av grov vold, ifølge Expressen.

- Jeg vet ikke hvilken side vedkommende står på, men pågripelsen er relatert til dagens demonstrasjon. Jeg antar at det er noe vedkommende hadde på seg som forårsaket pågripelsen, sier politiets pressetalsmann Peter Adlersson.

Myndighetene i Göteborg frykter også uro og sammenstøt når nynazister skal marsjere gjennom byens gater lørdag. Demonstrasjonen skal begynne klokka 1300.

- Jeg ville ha løyet hvis jeg sa at jeg ikke er urolig, sier kommunestyreleder Ann-Sofi Hermansson ifølge NTB.

Marsjerer

Det er nazigruppa Den nordiske motstandsbevegelsen som marsjerer i Göteborg i dag. Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) anser NMR som den farligste nynazistiske gruppen i Sverige. NMR har fått tillatelse til å marsjere i Göteborg lørdag, men politiet har kortet ned ruten.

Marsjen arrangeres samtidig med Bokmässan i Göteborg, der også den omstridte ukeavisen Nya Tider, som har høyreekstreme røtter, skal delta.

Minst 300 nynazister skal ha samlet seg, ifølge svenske medier. Det har vært ventet at så mange som 10 000 motdemonstranter vil samle seg i byen for å vise sin misnøye med nynazistenes marsj og verdisyn. Politiet i byen er også forberedt på at det kan bli bråk mellom nynazister fra Nordiska mostandsrörelsen (NMR) og motdemonstranter.

Sperret av

I forbindelse med marsjen er flere gater i byen sperret av, og vaktholdet er skjerpet blant annet ved sentralstasjonen.

Ifølge Aftonbladets reporter er det politi med skuddsikre vester på hvert gatehjørne. Politiet er blant annet utstyrt med kroppskameraer for å kunne dokumentere eventuelle lovbrud, ifølge NTB.

Politibusser har også ankommet plassen der NMR skal starte marsjen. I løpet av morgenen ble det gjort en rekke kontroller av personer på plassen, men foreløpig er det ikke meldt om uro.

Aktive i Norge

Sikkerheten ved Centralstationen er styrket. NMR ble dannet i 1997 og er en av de mest aktive høyreekstreme miljøene i Sverige og andre nordiske land i dag.

Bevegelsen hadde i sommer også planer om å marsjere i Fredrikstad, men flyttet til slutt marsjen til Kristiansand.

Det er ventet at en rekke norske nynazister vil delta i marsjen i Göteborg. Dagbladet har søkt NMR lørdag morgen, uten hell.