- Økte forskjeller betyr lavere vekst

Ny OECD-rapport anbefaler økt skatt til de rike og tiltak for utjevning.

NY OECD-RAPPORT: Inntektsgap og økte forskjeller er en hindring for økt vekst, sa OECDs generalsekretør Angel Gurría da han la fram en ny rapport i London. Foto: Hannibal/ REUTERS/
NY OECD-RAPPORT: Inntektsgap og økte forskjeller er en hindring for økt vekst, sa OECDs generalsekretør Angel Gurría da han la fram en ny rapport i London. Foto: Hannibal/ REUTERS/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Kamp mot store og økende forskjeller er avgjørende for en sterk og bærekraftig vekst, sa OECD's generalsekretær Angel Gurría da han la fram en ny rapport i London i dag, ifølge avisa The Guardian.

Han sa at veksten i Storbritannias økonomi ville vært 20 prosent større hvis kløfta mellom fattige og rike ikke hadde vokst slik den har gjort siden 1980-tallet.

Redusert vekst
OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) konkluderer også med at økonomisk ulikhet har redusert den økonomiske veksten i Norge med ni prosent.
I rapporten skriver OECD at økonomisk ulikhet påvirker økonomisk vekst negativt, mens omfordelende politikk ikke er til hinder for vekst.Også Norge kunne hatt høyere vekst dersom inntektsforskjellene hadde vært mindre, går det fram av OECD-rapporten.

- Økt skatt for de rikeste OECD-rapporten slår fast at det er stor sammenheng mellom ulikhet og vekst, og tar til orde for skatteøkning for de rikeste og en økonomisk politikk som tjener folk med vanlige og midlere inntekter.

OECD-sjefen opplyste at den rikeste 10 prosent-andelen av befolkningen nå tjener 9, 5 ganger så mye som de fattigste 10 prosentene, mot sju ganger så mye på 80-tallet. Veksten i økonomien er imidlertid svakere, ikke raskere.

Thatcher og Reagan Gurría konkluderte dermed at inntektsforskjeller er negativt for vekst. Og det er særlig ulikheter neders i inntektspyramiden som hindrer vekst.

OECD-funnene slår tilbake mot teorien bak den økonomiske politikken Margaret Thatcher og Ronald Reagan sto for på 80-tallet, nemlig at vekst vil komme alle lag i befolkningen til gode, uavhengig av fordeling.

- Å bare fokusere på vekst og regne med at effekten av vekst automatisk vil «sive ned» til de ulike lagene av befolkingen, kan undergrave veksten på lang sikt, fordi ulikhetene i virkeligheten øker.

Rikere og mer rettferdig - På den andre siden tyder rapporten på at politikk som bremser eller  - ideelt sett - snur utviklingen med økte forskjeller, vil ikke bare gjøre samfunn mindre urettferdige, men også rikere, sa Gurría.

Ifølge OECD-rapporten som ble lagt fram i London i dag, kan land som Mexico og New Zealand ha tapt 10 prosentpoeng i vekst på grunn av økte forskjeller. Storbritannia, Finland og Norge kan ha tapt nesten ni prosentpoeng i vekst.

REDUSERT VEKST Økonomiske forskjeller har hindret vekst også i Norge, går det fram av OECD-rapporten. Her OECDs generalsekretær Angel Gurría under et møte med statsminister Erna Solberg i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REDUSERT VEKST Økonomiske forskjeller har hindret vekst også i Norge, går det fram av OECD-rapporten. Her OECDs generalsekretær Angel Gurría under et møte med statsminister Erna Solberg i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer