- Økte forskjeller betyr lavere vekst

Ny OECD-rapport anbefaler økt skatt til de rike og tiltak for utjevning.

NY OECD-RAPPORT: Inntektsgap og økte forskjeller er en hindring for økt vekst, sa OECDs generalsekretør Angel Gurría da han la fram en ny rapport i London. Foto: Hannibal/ REUTERS/
NY OECD-RAPPORT: Inntektsgap og økte forskjeller er en hindring for økt vekst, sa OECDs generalsekretør Angel Gurría da han la fram en ny rapport i London. Foto: Hannibal/ REUTERS/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Kamp mot store og økende forskjeller er avgjørende for en sterk og bærekraftig vekst, sa OECD's generalsekretær Angel Gurría da han la fram en ny rapport i London i dag, ifølge avisa The Guardian.

Han sa at veksten i Storbritannias økonomi ville vært 20 prosent større hvis kløfta mellom fattige og rike ikke hadde vokst slik den har gjort siden 1980-tallet.

Redusert vekst OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) konkluderer også med at økonomisk ulikhet har redusert den økonomiske veksten i Norge med ni prosent. I rapporten skriver OECD at økonomisk ulikhet påvirker økonomisk vekst negativt, mens omfordelende politikk ikke er til hinder for vekst.Også Norge kunne hatt høyere vekst dersom inntektsforskjellene hadde vært mindre, går det fram av OECD-rapporten.

- Økt skatt for de rikeste OECD-rapporten slår fast at det er stor sammenheng mellom ulikhet og vekst, og tar til orde for skatteøkning for de rikeste og en økonomisk politikk som tjener folk med vanlige og midlere inntekter.

OECD-sjefen opplyste at den rikeste 10 prosent-andelen av befolkningen nå tjener 9, 5 ganger så mye som de fattigste 10 prosentene, mot sju ganger så mye på 80-tallet. Veksten i økonomien er imidlertid svakere, ikke raskere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer