Opposisjonens dom over Ernas styring

- Økte forskjeller er gift for samfunnet

Opposisjonen med Ap i spissen mener regjeringen øker forskjellene og bruker for mye oljepenger uten å skape nye arbeidsplasser og øke sysselsettingen.

<strong>ØKT ULIKHET:</strong> Jonas Gahr Støre med lista over 83 tiltak mot økte forskjeller. I dag behandler Stortinget revidert nasjonalbudsjett. Ap og resten av opposisjonen anklager regjeringen for å øke forskjellene, bruke for mye oljepenger og skyve regninga foran seg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
ØKT ULIKHET: Jonas Gahr Støre med lista over 83 tiltak mot økte forskjeller. I dag behandler Stortinget revidert nasjonalbudsjett. Ap og resten av opposisjonen anklager regjeringen for å øke forskjellene, bruke for mye oljepenger og skyve regninga foran seg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag er det oppgjør i Stortinget om styringen av landet. Regjeringspartiene mener det meste går bra i norsk økonomi: Veksten er sterk, flere kommer i jobb, ledigheten har ikke vært lavere på ti år og investeringene både i fastlandsindustrien og på sokkelen tar seg opp.

<strong>SVAK STYRING OG FEIL KURS:</strong> Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg leder landet i feil retning, og sier at intern strid svekker styringen av landet. Her er statsministeren på tur langs Helgelands-kysten. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SVAK STYRING OG FEIL KURS: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg leder landet i feil retning, og sier at intern strid svekker styringen av landet. Her er statsministeren på tur langs Helgelands-kysten. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Men Ap mener oppgangen skjør, og at regjeringen tar landet i feil retning.

- Og vi har en regjering som halvveis i perioden bruker mer tid på å demme opp for hverandre enn på hvor de skal. Intern strid svekker styringen av landet, sier Støre til Dagbladet.

- Lener seg på oljepenger

Han mener regjeringen bruker for store ord om oppgangen i norsk økonomi.

- Det er fortsatt en svært oljeavhengig økonomi. Erna har måttet lene seg på høy oljepengebruk hvert år.

- Regjeringen gir skattekutt til de rikeste. Sykehusene får for lite, og kommunene har ikke fått økte overføringer de tre siste åra tross økte oppgaver. Mange kommuner får det trangere, akkurat når de får enda flere eldre som trenger omsorg. Det er gal politikk, og noe vi vil kjempe mot.

- Det er fortsatt lave investeringer til næringsvirksomhet, tross høy oljepengebruk og skattelettelser. Det eneste man vet om skattekutt til de rikeste, er at de rikeste betaler mindre skatt. Men det skaper ikke nye arbeidsplasser, sier Støre.

Svekker omstillingsevnen

Han sier økte forskjeller er den alvorligste følgen av regjeringens politikk.

- Økte forskjeller, der deler av fellesskapet er hektet av, svekker oss i omstillingen Norge skal gjennom. Økte forskjeller er gift for god omstilling og gift for samfunnet. Det mener vi sterkt politisk, men det sier også fagøkonomene, sier Støre.

Ap sier skattekuttene til de rikeste gjør det mer lønnsomt å eie kapital, og dermed relativt mindre og mindre lønnsomt bare å leve av egen arbeidskraft.

- I kombinasjon med regjeringens feilprioriteringer både i skatte-, arbeids- og velferdspolitikken fører dette til økte økonomiske forskjeller mellom folk, sier Ap.

<strong>FLERE I JOBB:</strong> Regjeringen har fått flere i jobb. Det er det viktigste tiltaket mot økte forskjeller, sier Høyres Henrik Asheim. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
FLERE I JOBB: Regjeringen har fått flere i jobb. Det er det viktigste tiltaket mot økte forskjeller, sier Høyres Henrik Asheim. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Fra ørn til værhane

Leder i finanskomiteen, Henrik Asheim (H), avviser kritikken.

- Dette er Arbeiderpartiet og Støre i klassisk stil. De kritiserer regjeringen for å bruke for mye penger, samtidig som de selv foreslår å bruke enda mer. Det er vel bare Støre som klarer å både mene at det brukes for mye penger og at alle får kutt. Ap under Støre har gått fra å være en ørn til å bli en værhane som bare er opptatt av kritikk, uten å fremme alternativ politikk, sier Asheim.

Han sier det viktigste tiltaket for økt velferd og små forskjeller er at flere mennesker har en jobb å gå til.

- Den registrerte ledigheten har ikke vært lavere på 10 år. Bare de siste tre åra er det blitt om lag 95 000 flere sysselsatte, sier Asheim.

Han sier regjeringen har lagt fram reformer som er nødvendige for å ruste Norge for framtida.

- Spriker til alle kanter

- Nå har vi en opposisjon som spriker til alle kanter med et historisk svakt Ap som forsøker å balansere mellom Sp på den ene siden og Rødt, MDG og SV på den andre. Det er ingen hemmelighet at det til tider er uenigheter mellom regjeringspartiene, men vi finner felles løsninger og styrer landet trygt. Det eneste opposisjonen ser ut til å være enige om er at de er mot oss. Det holder ikke når det er helt umulig å forstå hva de i fellesskap er for, sier Asheim.

Sp: Etterlyser tiltak for fruktbarhet

Senterpartiet anklager regjeringen for sentralisering og for usosiale avgifter. Sp er bekymret for lave og synkende fødselstall, fortsatt lav sysselsettingsandel, høy og økende gjeldsbelastning og høy og økende oljepengebruk.

Sp viser til at det bare ble født 55 100 barn i fjor i Norge, og at fruktbarhetstallet har falt under dagens regjering.

- Disse medlemmer finner det påtakelig at man heller ikke etter at Kristelig Folkeparti gikk inn i regjeringen finner rom for tiltak som kan møte denne meget alvorlige utviklingen, skriver Sps medlemmer i komitéinnstillingen.

Sp viser til fri flyt av arbeidskraft fra EØS, «som så godt som har utradert nordmenn fra enkelte yrker», og mener den blåblå regjeringen ikke klarer å håndtere problemet.

Partiet mener regjeringen driver en risikabel oljepengebruk, selv om regjeringen selv snakker om trangere tider, og sier både økonomer og politikere stiller seg vantro til at regjeringen i revidert øker oljepengebruken med sju milliarder kroner.

SV: - De rikeste rykker fra

SV viser til at regjeringen selv har slått fast at de med høyest inntekt har rykket fra resten av befolkningen i inntekt. SV mener økte forskjeller er selvforsterkende over tid, og peker på at forskjellene i formue nå er større i Norge enn i land som Frankrike, Spania og Italia. Ifølge SV mangler regjeringen tiltak mot økte forskjeller.

SV peker også på at klimagassutslippene økte i 2018, og mener regjeringen er handlingslammet i møe med den globale klimakrisa.

MDG: - Glemmer klimakrisa

MDG mener regjeringen ikke tar Parisavtalen på alvor, og at klimakrisa ikke er reflektert i revidert nasjonalbudsjett. MDG mener «dette er Erna Solbergs ellevte forbigåtte mulighet til å sette ny kurs for norsk miljøpolitikk som sikrer en utvikling i tråd med Parisavtalen og framtidige generasjoners behov for en levende klode.»

<strong>SAVNER KLIMAKURS:</strong> Une Bastholm fra MDG mener regjeringen lar nok en mulighet til å ta klimakrisa på alvor, gå fra seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SAVNER KLIMAKURS: Une Bastholm fra MDG mener regjeringen lar nok en mulighet til å ta klimakrisa på alvor, gå fra seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Rødt: - Ulikhet, ledighet og kutt

Rødt viser til at den økonomiske ulikheten, både for inntekt og formue, har økt, og mener det fortsatt er for høy ledighet og for lite innsats for økt sysselsetting.

Rødt er bekymret for økt gjeld for norske husholdninger, og mener dette må tas på alvor politisk. Rødt kan ikke se at kommuneøkonomien er så bra som regjeringen vil ha det til, og mener den kommunale velferden er presset av stadig nye oppgaver uten nok finansiering.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer