Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Økte forskjeller er ikke noe som bare skjer. Vi har politiske valg.

Jonas Gahr Støre i debatten om Thomas Pikettys foredrag.

PIKETTY-FEBER Ap-leder Jonas Gahr Støre i samtale med stjerneøkonom Thomas Piketty. TIL venstre Agenda-sjef Marte Gerhardsen. Til høre økonomene Ingvild Almås og Kalle Moene i samtale med NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PIKETTY-FEBER Ap-leder Jonas Gahr Støre i samtale med stjerneøkonom Thomas Piketty. TIL venstre Agenda-sjef Marte Gerhardsen. Til høre økonomene Ingvild Almås og Kalle Moene i samtale med NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre har møtt Piketty flere ganger. I dag deltar han i panelet som diskuterer Pikettys bok om økende forskjeller.
- Det jeg setter pris på med Pikettys arbeid, er at han setter økonomien inn i en historisk og samfunnsmessig sammenheng. For økte forskjeller er ikke noe som bare skjer. Det handler om politiske beslutninger, blant annet om skatt, sa Støre.

Han sa at Norge står foran store utfordringer i årene som kommer.

-Vi har valg - Mangfold er en berikelse. Skal vi lykkes, må vi unngå de negative sidene, som er økende forskjeller. For i så fall vil vi miste muligheten vi har til å tilpasse oss. Norsk økonomi kan stå foran tøffe år, og det er fare for ny finanskrise i Europa. Hvordan skal vi forberede oss?

- Vi har et politisk valg, og vi har insitusjoner som gjør at vi kan unnå situasjonen mange land har havnet i, sa Støre.
Han pekte på det tradisjonelle samarbeidet mellom kapital og arbeid, arbeidsgivere og fagbevegelse, har vært en styrke i Norge.

- I 20 år har jeg hørt at de nordiske samfunnene ikke ville klare seg i globaliseringen fordi vi hadde for høye skatter og for sterke fagforeninger. Nå er det motsatt, sa Støre.

Ulikhet dårlig NHO-direktør Kristin Skogen Lund, sa at ulikheter er dårlig for business.

- Likhet er good  for business. Vi har lyktes ganske bra i Norge. Vi har len liten inntekskløft i Norge og sosial stabilitet. VI har en arbeidsstyrke med små forskjeller. Men det er en balanse: Det må også lønne seg å arbeide hardt og ta risiko, sa Skogen Lund.

Hun sa at en utfordring for likhet framover er alle som står utenfor arbeidsmarkedet.
Økonomiprofessor Kalle Moene pekte på at de mest åpne økonomiene ofte er de med minst økonomiske forskjeller.

- Ekstern konkurranse fører til intern åpenhet og mer sammenpressing av inntekter, sa Moene.

Nordmenn ønsker likhet Assisterende professor i økonomi Ingvild Almås, sa at undersøkelser viser at nordmenn er svært opptatt av økonomiske forskjeller, og at de ønsker mest mulig likhet.

- Pikettys bok viser at folk er opptatt av dette. Folk vil også betale, ofre noe for å få en rettferdig fordeling, sa hun
Hun sa at de ulikhetene nordmenn godtar, er de som skyldes arbeidsinsats.