Økte inntekter for kommunene

Kommunenes inntekter skal økes med mellom 3,5 og 4 milliarder kroner, foreslår regjeringen i proposisjonen om kommuneøkonomien som ble lagt frem i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsgruppa økte kommunenes inntekter med 50 prosent etter at kommunalminister Sylvia Brustad la fram sitt forslaget i går.

Ikke uventet ble Brustad på pressekonferansen spurt hva hun mente om gårsdagens dramatiske gruppemøte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

- Arbeiderpartiet er et demokratisk parti. Vi lytter til innspill fra stortingsgruppa, svarte hun.

Selvstyrte kommunepolitikere

Mellom 1,5 og 2 milliarder skal komme som frie inntekter, det vil si skatt og rammetilskudd.

- Dette er et forsøk på å la kommunepolitikerne selv prioritere det de synes er viktig, uten av staten skal detaljstyre det, sa Brustad.

Hun mente rikspolitikerne måtte ta selvkritikk på antallet øremerkede tilskudd, som har vokst de siste årene.

- Riksrevisjonens rapport viser at dette er en dyr og ineffektiv måte å styre kommunene på. Jeg vil ta selvkritikk på egne og partiets vegne, og håper andre vil gjøre det samme, sa Brustad.

- Dette opplegget er strammere enn mange kommuner i en vanskelig økonomisk situasjon kan tenke seg. Men vi kan ikke snu hele politikken på ett år. Kommunene kan benytte seg av anledningen de har fått til å øke eiendomsskatten hvis de har problemer med økonomien, sa hun.

Færre kommuner

Hun håpet også at den nye stortingsproposisjonen skulle oppmuntre til flere kommunesammenslåinger.

- Tidligere har det ikke lønnet seg økonomisk for kommunene å slå seg sammen. Reglene er nå gjort om, og vi håper at det vil føre til flere kommunesammenlåinger, sa hun. Hun ville ikke angi noe tall på antall kommuner Norge burde bestå av.

Brustad kunne heller ikke angi hvilke politiske partier hun venter støtte fra i Stortinget.

- Jeg ønsker støtte både fra høyre og venstre. Her er alle velkommne, sa hun.