JUSTERTE OPP PRISENE:  Natt til i går meldte Norwegian at de kom til å trekke kunder som har kjøpt billetter fra og med den 1. juni. Her ved administrerende direktør Bjørn Kjos.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JUSTERTE OPP PRISENE: Natt til i går meldte Norwegian at de kom til å trekke kunder som har kjøpt billetter fra og med den 1. juni. Her ved administrerende direktør Bjørn Kjos. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Økte prisen før flyseteavgiften. Nå krever Norwegian etterbetaling for staten

- Vi justerte prisene i henhold til tilbud og etterspørsel fra markedet generelt, sier kommunikasjonssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i går meldte Norwegian at de kom til å trekke kunder som reiser fra og med den 1. juni ekstra.

Dette på grunn av flypassasjeravgiften på 88 kroner innenlands og 80 kroner utenlands for reiser fra norske flyplasser innført av norske myndigheter.

I etterkant av brevet har flere kunder reagert på Norwegian's Facebook-sider.

Økte prisene ved nyåret En av dem viser til en sak publisert av NRK i mars.

Der uttaler informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen, ifølge kanalen, følgende i forbindelse med en prisøkning på inntil 90 kroner per billett:

- Billettprisene har blitt justert noe for å ta høyde for at den foreslåtte flypassasjeravgiften innføres.

På spørsmål fra Dagbladet om Sandaker-Nielsen ønsker å kommentere prisøkningen som ble innført ved nyåret, sier Sandaker-Nielsen at prisøkningen kom som et resultat av tilbud og etterspørsel i markedet.

- La det være helt klart: Vi har aldri tatt betalt for en avgift som ikke har vært innført, men justert prisene i henhold til tilbud og etterspørsel fra markedet generelt. Vi skulle gjerne vært denne avgiften foruten, men Stortinget har dessverre vedtatt at den skal innføres. Da må Norwegian innkreve disse pengene på vegne av staten, skriver Sandaker-Nielsen i en SMS.

- Økt pris i henhold til tilbud og etterspørsel Sandaker-Nielsen legger til at det stemmer at Norwegian bekreftet en prisøkning ved nyåret. Han legger til at de aldri har lagt på 88 kroner flatt på hver billett.

- Det har vært store usikkerhetsmomenter knyttet til avgiften, når den skulle innføres og eventuelle konsekvenser, så vi har derfor priset billettene slik alle andre flyselskaper gjør, nemlig i henhold til tilbud og etterspørsel, skriver Sandaker-Nielsen.

Alle flyselskap som flyr fra norske flyplasser må innkreve flypassasjeravgiften.

SAS valgte den 1. april å ikke sette opp prisene for å imøtegå den varslede flypassasjeravgiften, ifølge NRK.

Det samme gjorde RyanAir, mens Widerøe og nevnte Norwegian økte prisene.

- Kundene må betale Fagdirektør Jo Gjedrem ved Forbrukerombudet sier til Dagbladet at det er kundene som må betale for økninger i skatter og avgifter. Dette på grunn av vilkår som er inngått mellom dem og flyselskapene.

Han understreker også at Norwegian og andre flyselskaper står fritt til å justere prisene sine.

Likevel har han, ifølge E24, sendt et brev til Norwegian i dag. Dette for å be om en forklaring på framgangsmåten selskapet har valgt å ta i forbindelse med avgiften.

- Det dreier seg ikke om retten til å kreve inn pengene, men om hvordan betalingen skal foregå. Norwegian har skrevet til kundene at de vil faktureres utifra betalingsinformasjonen de oppga i forbindelse med kjøpet av billetten, sier Jo Gjedrem.

Dette må de, ifølge Gjedrem, ha et samtykke fra kunden for å gjennomføre.

- Kan kunden si nei til dette?

- Nei, man må betale fordi det står i avtalevilkårene, men det er måten dette trekkes på. At avgiften kunne innføres har vært kjent lenge, og Norwegian har hatt muligheten til å informere kundene. Nå vil vi undersøke om Norwegian har skaffet noe samtykke fra kundene, sier Jo Gjedrem.

- Vi skal svare på brevet fra Forbrukerombudet innen fristen og vil se på om vi kan gi kundene andre måter å betale avgiften på -  for staten skal ha pengene sine, sier Lasse Sandaker-Nielsen til E24 om sakens videre gang fra Norwegians side.