Merker skiftet:  Det har skjedd litt med vinsalget etter at finansminister Siv Jensen økte taxfree-kvoten. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
Merker skiftet: Det har skjedd litt med vinsalget etter at finansminister Siv Jensen økte taxfree-kvoten. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Økte taxfree-kvoter ga bråstopp for Vinmonopolet

- Det viktigste er utvidelsen av kvotene på flyplassene og den økte harryhandelen, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I fjerde kvartal 2014 sank brennevinsomsetningen med 2,1 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

Også for vin og øl var det klart lavere omsetning enn året før, viser SSBs statistikk.

Tallene bekrefter dermed utviklingen for Vinmonopolet, som Finansavisen omtalte i romjulen.

Taxfree-lekkasje Da kunne informasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen fortelle om et markant skifte fra sommeren 2014.

- Vi har fått en klar dipp fra 1. juli, sa Lorentzen til Finansavisen.

Vinmonopolets omsetningsøkning på 2 prosent i første halvår var blitt til et omsetningsfall på vel 1 prosent i andre halvår, anslo Lorentzen.

Norsk øl opp - Tror du at taxfree-utvidelsen fra 1. juli også er årsaken til lavere ølsalg?

- Nei, taxfree betyr generelt veldig lite for ølsalget, sier Petter Nome, direktør i Bryggeriforeningen til Finansavisen.

- Men jeg er overrasket over at SSB-tallene viser nedgang i ølsalget. Våre tall viser at de norske bryggeriene har hatt økning også i fjor, sier Nome.

Konjunktureffekt? Finansavisen skriver at over tid har samlet alkoholomsetning grovt sett vært forsiktig stigende, mens brennevinssalget trender nedover.  Mye av de svingningene som har vært rundt hovedtrenden, ser imidlertid ut til å falle sammen med det generelle konjunkturbildet.

Blant annet sank salget, spesielt av brennevin, champagne og dyrere viner, under finanskrisen. Også nå faller omsetningsbremsen for alkohol sammen med et konjunkturfall.

Odd Gisholt, fagansvarlig for varehandel ved BI, tror likevel ikke at konjunkturendringen forklarer nedgangen i alkoholomsetningen nå.

- Jeg tviler på noen sterk konjunktursammenheng. Det viktigste er utvidelsen av kvotene på flyplassene og den økte harryhandelen, sier han til Finansavisen.

Flere saker: Gir ikke lån til folk fra Hønefoss og Horten
Venter rentekutt i mai
Her er det vestkantpriser på boligene