Oktober dobbelt så våt og to grader varmere enn normalt i Sør-Norge

Vi kan heller ikke vente oss stabilt vær framover.

NEDBØR: Det har vært store nedbørsmengder på Vestlandet i høst. Værstatistikken fra Meteorologisk institutt i Bergen viser at det har regnet nesten dobbelt så mye i oktober som vanlig. Det har ført til flom flere steder på Vestlandet, blant annet her i Odda, der elva Opo gikk langt over sine bredder.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
NEDBØR: Det har vært store nedbørsmengder på Vestlandet i høst. Værstatistikken fra Meteorologisk institutt i Bergen viser at det har regnet nesten dobbelt så mye i oktober som vanlig. Det har ført til flom flere steder på Vestlandet, blant annet her i Odda, der elva Opo gikk langt over sine bredder. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du bor i Sør-Norge og har tenkt at oktober både har vært varmere og våtere enn vanlig, har du helt rett. Meteorologisk institutt kan nå nemlig presentere oktoberværet for 2014.

Målestasjonen på Blindern i Oslo har hatt en temperatur på 2,6 grader over normalen og 2,5 ganger så mye nedbør som vanlig. Oktober-tallene fra Bergen viser et avvik på to grader over normalen, og det har nesten regnet dobbelt så mye som vanlig. Målingene fra Tromsø viser en oktober-temperatur på 0,8 grader over normalen, men bare halvparten av vanlig nedbørsmengde.

Ingen vinter ennå Det ser ikke ut som vinteren kommer til Sør-Norge helt ennå.

— Det skal bli litt kaldere fra onsdag, men det ser absolutt ikke ut som vinteren kommer i Sør-Norge helt ennå. I går hadde de opp mot 20 grader på Vestlandet, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Dagbladet.

Blant annet kunne Sunnmørsposten melde om over 19 varmegrader i Ørsta og Volda, og vi minner på at datoen var 1. november.

- Det går mot litt mer normale temperaturer fra onsdag av. I kveld har vi 12 grader på Blindern, men med normalen snakker vi om dagtidstemperaturer på rundt fem grader, sier Løvdahl.

Norge ligger nå midt mellom et lavtrykk mellom Island og vest for Norge, og et høytrykk øst for oss, noe som gjør at vi ikke får stabilt vær over tid.

Storm i Nord Mens Nord-Sverige muligens kan vente seg sprengkulde til uka som kommer, blir Norge sannsynligvis skånet for det kalde været. Svenskene har gitt den fryktede kuldebølgen Svalbardkulda.

Nord-Norge må imidlertid belage seg på storm mandag.

- Det vil blåse veldig godt fra mandag. Det er varslet sterk kuling og opp mot kortvarig full storm på kysten både i Nordland, Troms og Finnmark. Det lavtrykket i nord drar med seg noe kald luft, men det blir ikke mye kaldere, sier Løvdahl.

I Tromsø vil for eksempel ikke gradestokken krype nor særlig mer enn fem minusgrader.