Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Oktoberbarna» får rett til ny behandling

Afghanske ungdommer som kom til Norge høsten 2015 og fikk midlertidig opphold fram til 18-årsdagen sin, får 90 dager på seg til å be om ny asylbehandling.

NY SJANSE: Sylvi Listhaug (Frp) sendte mandag ut meldingen om «Oktoberbarna». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NY SJANSE: Sylvi Listhaug (Frp) sendte mandag ut meldingen om «Oktoberbarna». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de nye reglene skal det være forsvarlig ut ifra barnets beste når unge asylsøkere får midlertidig opphold.

- Departementet har fulgt opp Stortingets vedtak, i det alt vesentlige i tråd med brevet oversendt de parlamentariske lederne 11. desember 2017. Vi har vedtatt utfyllende føringer for vurderingen av om enslige mindreårige asylsøkere over 16 år skal få tidsbegrenset opphold fram til de fyller 18 år, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i en pressemelding.

Stortingsflertallet vedtok i november at utlendingsmyndighetene må legge mer vekt på om ungdommene er sårbare og har omsorgspersoner eller nettverk der de ender opp.

Ny helhetsvurdering

Ifølge forskriftsendringen skal det stå i vedtaket hvilke vurderinger som er gjort av barnets situasjon, herunder hvordan hensynet til barnets beste er vurdert.

- Uansett må utlendingsmyndighetene, som tidligere, foreta en konkret helhetsvurdering i hver enkelt sak, sier statsråden.

Må be om ny behandling

Departementet har også bestemt at enkelte får rett til ny behandling av saken sin. Det gjelder asylsøkere som er henvist til internflukt i vedtak fattet etter 1. oktober 2016 og som var under 18 da det opprinnelige vedtaket ble fattet.

De det gjelder må be Utlendingsdirektoratet om ny behandling innen 90 dager etter at bestemmelsen trer i kraft 1. februar. De får gratis advokathjelp, men de som allerede er i utlandet må vente der til saken er behandlet og de eventuelt får reise tilbake til Norge.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!