Øl billigere enn brus

Ølhundene jubler og avholdsfolket fortviler: Prisene på pils er rekordlave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Priskrigen gjør at du nå får flaskeøl i butikken til en lavere pris enn cola. Rema 1000, Kiwi og Coop Prix solgte i går øl på 0,33 litersflaske for 6,50 pluss pant. Det gir en literpris på 19,70. En halvliter cola koster en tier pluss pant, altså en literpris på 20 kroner...

Bekymret Høybråten

Helseminister Dagfinn Høybråten liker slett ikke utviklingen. Han mener ølkrigen er en kynisk kamp om kundene.

- Det er en sammenheng mellom pris og forbruk, sier han.

Heller ikke sosialminister Ingjerd Schou sitter stille. Det er forbudt å bruke øl som tilbudsvare i Norge. Schou har derfor bedt Sosial- og helsedirektoratet se på om priskuttene overhodet er lovlige.

Sikkert er det i alle fall at dette ølet ikke gir fortjeneste for butikkkjedene.

For en 0,33 litersflaske med øl blir regningen til staten i avgifter og moms på 6,61 kroner per flaske. Nå selges de altså for en lavere pris enn det avgiftene utgjør.

- Dette er et brutalt og kynisk spill for å få unge til å drikke mer øl. Tidspunktet er heller ikke tilfeldig. Vi er på vei mot sommeren og russetid. Ei tid på året der mange unge drikker mer enn ellers, sier leder i avholdsbevegelsens ungdomsorganisasjon Juvente, Martin Løvlien, og legger til:

- Jeg mener det ikke er lov å selge øl til en pris som er lavere enn avgiftene. Viser det seg at kjedene bryter loven, bør de fratas salgsbevillingen.

Billigølet i norske butikker koster nå mindre enn det man kan kjøpte tax-free på ferjene til og fra Norge. Det er heller ingen ting å tjene på å kjøpe øl med samme alkoholprosent på Systembolaget over grensen. I butikkene er det forsvinnende liten forskjell på billigølet og alkoholsvake varianter. Clausthaler, vørterøl og lettøl kostet i går 50 øre mindre flaska enn pils.

Rusbrus pristaperen

Pristaperen er rusbrusen, som fikk økte avgifter fra nyttår.

Ei flaske Smirnoff Ice på 2,75 desiliter koster i går 25 kroner på Rema. Det gir en literpris på nesten 91 kroner, det blir på linje med prisen på vin på polet.

- Jeg tror ikke alkoholforbruket samlet vil øke på grunn av dette. Salget av vin og sprit har økt på bekostning av pils de siste åra, nå kan ølsalget ta over noe av veksten, sier informasjonssjef Aina Lunde i Bryggeri- og mineralvannforeningen.

BILLIGE DRÅPER: Gunnar Isaksen bor å båt på Aker Brygge i Oslo og akter å nyte en kald og billig øl på dekket.