- OL er grunnen til at Ye Guozhu fortsatt er fengslet

Skulle løslates lørdag. - Kina er livredd for all kritikk under OL i Beijing, sier Amnesty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Kina fikk tildelt OL i 2008, håpet mange at det økte fokuset på landet ville føre til en forbedring av menneskerettighetssituasjonen. Imidlertid ser det motsatte ut til å ha skjedd, skriver Amnesty International i den nye rapporten «Nedtellingen til OL: Brutte løfter».

- Det har vært en opptrapping av fengsling av kritikere, og en systematisk storrengjøring av Beijing, alt fra uteliggere og tiggere til personer som har uttalt seg kritisk om myndighetene. Sensuren har blitt stadig tøffere, og stadig flere blir forfulgt og fengslet, sier Gerald Kador Folkvord, Kina-ansvarlig i Amnesty International Norge.

- Ye Guozhu er et slående eksempel. Han skulle løslates forrige lørdag, men blir nå holdt i varetekt, fordi kinesiske myndigheter frykter at han skal snakke med folk i forbindelse med OL, sier Folkvord til dagbladet.no. 

Ye ble dømt til fire års fengsel i 2004 for å ha «kranglet og lagd trøbbel». Han skal ha protestert mot at myndighetene overtok restauranten og boligen hans i Beijing - uten kompensasjon - for å bygge OL-relaterte bygninger.

I 2006 rapporterte Amnesty at han skal ha blitt torturert i fengselet.

Tiden har rent ut  

- Vi er ikke bare skuffet over at kinesiske myndigheter overhodet ikke har innfridd sine løfter om menneskerettigheter i Kina, men også svært bekymret over utviklingen de siste månedene, sier Folkvord.

I april publiserte Amnesty rapporten «Nedtellingen til OL: Den olympiske arven truet av myndighetenes behandling av aktivister».

- OL er grunnen til at Ye Guozhu fortsatt er fengslet

- Ved forrige rapport var situasjonen litt annerledes. Da var det fortsatt tid til å rette på ting. Nå kan vi slå fast at Kina og IOC ikke har gjort det de lovte.

Økt sensur

IOC-president Jaques Rogge har erklært at deres stille diplomati hadde ført til en rekke menneskerettighets-reformer i Kina, og at ikke utenlandske journalister eller internett skal underlegges sensur. Beijing lovet utenlandske journalister «full pressefrihet» under de olympiske lekene.

Ifølge Amnesty, er det motsatte tilfelle.

- Det virker som om kinesiske myndigheter fortsatt er livredde for all kritikk. De håper på den ene siden at den kinesiske befolkningen ikke skal få vite om kritikkverdige forhold. Men på den andre siden er de også veldig avhengige av et godt omdømmet i utlandet, mer enn noen sinne før. Alle snakker om hvor viktig Kina er for verden, men vi må ikke glemme at verden er viktig for Kina, sier Folkvord.

En rekke nettsteder som tar for seg uønsket politiske rapportering har blitt sperret, deriblant Amnestys hjemmeside, BBC, Deutsche Welle og taiwanske avisa Liberty Times. Også nettsteder som rapporterer om HIV/Aids i Kina, har blitt sperret.

I tillegg gjør myndighetene livet vanskelig for journalister som ønsker å intervjue kinesere om brudd på menneskerettighetene og andre, sensitive saker. Avbrutte intervjuer har økt fra 180 tilfeller i 2007 til 260 tilfeller hittil i år, melder utenrikskorrespondentenes klubb i Kina.

Avviser kritikken

Kina stiller seg avvisende til all kritikken Amnesty kommer med i rapporten, og hevder at organisasjonen er fiendtlig innstilt til Kina.

- Jeg håper Amnesty snart kan begynne å se Kina i et rettferdig lys, sier Li Jianchao, talsmann for utenriksdepartementet i Kina, til BBC News.

Han ba Amnesty la være å blande seg i Kinas indre anliggender. 

Den kinesiske menneskerettighetsorganisasjonen The China Society for Human Rights Studies er også negativt innstilt til rapporten.

- Vi innser at vi har problemer, men de løser vi. Menneskerettighetssituasjonen blir bare bedre og bedre, sier talskvinne Xiong Lei.

Kinas tapte ansikt

Folkvord står imidlertid fast på at politikerne som reiser til OL i Beijing har en klar forpliktelse til å ta opp Kinas brudd på menneskerettighetene.

- Giske har lovet å gjøre nettopp dette. Det var hans begrunnelse for å reise dit, sier Folkvord, og sier at politikerne ikke må være redde for å fornærme Kina.

Han er overbevist om at den enorme bølgen av kritikk som har skyllet over Kina i tiden før OL, har gått dypt inn på stormakten.

- Etter OL, vil kinesiske myndigheter skjønne at det går ikke an å være en sentral aktør og samtidig krenke menneskerettighetene til de grader. Medias fokus har vært helt overveldende, og mange idrettsutøvere har også snakket klart ut om menneskerettighetssituasjonen, sier Folkvord.

- Det hadde nok ikke Kina regnet med. De trodde de ville slippe unna kritikken om de bare lanserte de største, mest spektakulære lekene, sier han.

Reformvennlige styrket

Dermed kan OL likevel få noen positive bivirkninger for menneskerettighetssituasjonen i verdens største land.

- Mange av de reforminnstilte politikerne i Kina har lenge skjønt at landet ikke kan være et moderne land og en stor økonomisk makt uten å respektere menneskerettighetene. Disse politikerne har blitt styrket, og det kan få langsiktige, positive konsekvenser, spår Folkvord.

I mellomtiden sitter Ye Guozhu og andre demonstranter fortsatt fengslet.

YE GUOZHU SKULLE LØSLATES FORRIGE LØRDAG, MEN BLIR FREMDELES HOLDT FENGSLET: Kinesiske myndigheter frykter at han skal snakket med presse og besøkende under OL, sier Amnesty.
KINA GJØR ALT DE KAN FOR Å FRAMSTÅ SOM EN HARMONISK OG STABIL STAT FORAN OL: En rekke menneskerettighetsforkjempere i og rundt Beijing er derfor fengslet eller fordrevet. Også tiggere og andre uønskede elementer har blitt fjernet fra hovedstaden.
- KINA TRODDE DE VILLE SLIPPE UNNA KRITIKKEN OM DE BARE LANSERTE DE STØRSTE LEKENE, SIER FOLKVORD. Det motsatte har vært tilfelle. Nå håper Folkvord at all kritikken vil føre til langsiktige, positive konsekvenser for Kina.