OL-fakkelen fikk brenne i Argentina

Men Maradona «rakk» ikke stafetten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OL-ilden kom seg velberget gjennom gatene i Argentinas hovedstad Buenos Aires fredag.

Brettseileren Carlos Espinola fikk startet stafetten fredag ettermiddag og løp den første av de i alt 80 etappene som var planlagt i Buenos Aires.

OL-ilden ble fraktet i alt 13,8 kilometer til en rideklubb i Palermo-distriktet, og den siste i stafetten var tennismesteren Gabriela Sabatini.

Espinola tok over i siste øyeblikk for fotballegenden Maradona som ikke rakk hjem fra en reise til Mexico i tide.

Les også: Maradona dropper OL-fakkelen

Fredag kveld dro flyet med fakkelen fra Buenos Aires med kurs for Tanzania, som blir eneste afrikanske stopp for stafetten. 

Politiet i Buenos Aires hadde satt i verk strenge sikkerhetstiltak i forbindelse med fakkelstafetten, og om lag 2.700 vakter var utplassert i byen.

Bortsett fra noen få vannbomber og noen mindre sammenstøt mellom pro-Tibet-demonstranter og kinesere forløp fakkelstafetten uten alvorlige hendelser.

TIL LANDS OG TIL VANNS: Den argentinske ro-helten Santiago Fernandez holdt hodet kaldt og unngikk å gjøre fakkelen våt da den ble ført over vannet. Foto: JUAN MABROMATA/AFP
TIL LANDS OG TIL VANNS: Den argentinske ro-helten Santiago Fernandez holdt hodet kaldt og unngikk å gjøre fakkelen våt da den ble ført over vannet. Foto: JUAN MABROMATA/AFP Vis mer

Fakkelstafetten ble møtt av voldsomme demonstrasjoner da den gikk gjennom London, Paris og San Francisco. Både antikinesiske og kinesiskvennlige demonstranter hadde samlet seg i Buenos Aires fredag.

Mange av demonstrantene krever boikott av OL, eller i det minste av åpningsseremonien på grunn av Kinas håndtering av situasjonene i Tibet, Darfur og Burma.

Les også: Dalai Lama støtter ikke OL-boikott

NTB

VAR I MEXICO: I går ble det spekulert i om Diego Maradona valgte å takke nei til å delta i OL-stafette av politiske årsaker, men i dag hevdes det at han simpelt hen ikke rakk hjem i tide.
MØTT AV DEMONSTRANTER: Den argentinske idrettsmannen Walter Pérez løper med OL-fakkelen forbi demonstranter som krever et fritt Tibet, under fakkelstafetten i Buenos Aires.