OL-fakkelen voktes som om den var Bush

Aldri tidligere har Canberra opplevd et så stort politioppbud som under OL-fakkelstafetten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å hindre bråk og voldelige Kina-protester er det iverksatt enorme sikkerhetstiltak rundt fakkelen. Ifølge lokale tjenestemenn er de enda strengere enn da Bush var på besøk i 2003.

Politiet har fått fullmakt til å kroppsvisitere mistenkelige personer, for å hindre at noen kaster egg og maling på fakkelbærerne.

I Sydney ble fem personer pågrepet da de forsøkte å henge opp store bannere til støtte for Tibet, den ene på Sydney Harbour Bridge, den andre over et stort og kjent reklameskilt i bydelen King’s Cross.

- Kineserne har ikke sikkerhets-ansvar

Langs hele den 16 kilometer lange etappen er det satt opp gjerder, og ifølge statsminister Kevin Rudd vil politiet fungere som «et tonn murstein» mot alle som forsøker å forstyrre stafetten.

I andre byer har kinesiske sikkerhetsfolk i treningsdresser dannet en indre ring rundt OL-ilden. I Canberra får tre kinesiske vakter løpe ved siden av fakkelbærerne, men ifølge byens politisjef Mike Phelan skal de ikke ha noen offisiell sikkerhetsrolle.

- Vi har ansvaret for all sikkerhet. Jeg vet ikke om jeg kan si det klarere enn det, sier Phelan.

Likevel råder det en viss usikkerhet om kinesernes rolle etter at Kinas ambassadør uttalte at vaktene vil «bruke kroppene sine» hvis OL-ilden blir angrepet.
Kinesere på vei
Etter at stafetten ble angrepet av Tibet-aktivister i London og Paris, har patriotismen økt blant kinesere i utlandet. De siste ukene skal de ha mottatt tusenvis av røde kinesiske flagg, og blitt bedt om å stille opp for å forsvare OL-ildens ferd rundt i verden.

Kinas ambassade skal ha satt opp 20 busser fra Melbourne og Sydney, og det er ventet at 4.000 stolte kinesere vil være blant publikum når OL-ilden løpes gjennom den australske hovedstaden torsdag.

Det er langt flere enn de 500 Tibet-aktivistene som har varslet at de vil delta i en demonstrasjon mot Kina samme dag.

- Dette er ikke et forsøk på å spolere de olympiske leker, og det er i hvert fall ikke et angrep på det kinesiske folk. Budskapet er at vi støtter Tibet, sier Simon Bradshaw, leder for den australske Tibet-komiteen.Hemmelig sted

Da OL-ilden ankom en flybase i Canberra onsdag, ble den tatt imot av representanter for regjeringen, OL-komiteen og aboriginer-lederen Agnes Shea.

Ilden ble deretter brakt til et hemmelig sted. Ikke engang mannen som organiserer stafetten i Canberra, så ut til å vite hvor den var blitt av:

- Jeg vet ikke, og jeg ønsker ikke å vite det. Egentlig skulle den til et hotell, men det er stor sannsynlighet for at den vil bli brakt til ambassaden, sier Ted Quinlan.

I alt 80 fakkelbærere deltar under arrangementet i Canberra. Blant dem er Ian Thorpe, som har vunnet fem OL-gull i svømming. Han sier han har forståelse for demonstrantene, men han synes fakkelstafetten bør få foregå i fred.

Samtidig forsøker eksiltibetanere å få fram budskapet sitt på andre måter. I tre dager har en gruppe eksiltibetanere deltatt i en 70 kilometer lang marsj til Canberra, uten å spise.

Marsjen endte foran den kinesiske ambassaden i Canberra, der deltakerne tente lys og holdt våkenatt for Tibet fra onsdag kveld.

(NTB)