Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OL kan bli avgjort i helga

Frp kan slukke hovedstadens olympiske ild.

KAN AVVGJØRE: Frp's standpunkt i OL-saken kan bli helt avgjørende, etter det Dagbladet får opplyst. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KAN AVVGJØRE: Frp's standpunkt i OL-saken kan bli helt avgjørende, etter det Dagbladet får opplyst. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom Frp's landsmøte søndag fatter et vedtak der de binder sine representanter til et nei til OL, vil det i praksis besegle Oslo-OLs skjebne.

Det sier kilder i både Høyre og Arbeiderpartiet til Dagbladet. 

Kan bety kroken på døra Det regnes nemlig som tilnærmet utenkelig at statsminister Erna Solberg (H) og Høyre vil fremme en sak til Stortinget der hun overkjører regjeringespartneren Frp. Samtidig er det lite trolig at Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om å si ja på egenhånd.   

- Det har vi ikke tatt stilling til, men jeg kan ikke tenke meg at vi gjør det. I en så stor og viktig sak må vi anta at regjeringen forankrer sitt standpunkt i støttepartiene, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Det er duket for en durabelig kamp om Oslo-OL på helgens Frp-landsmøte på Gardermoen. To fylkeslag, Sogn og Fjordane og Troms, har levert inn resolusjonsforslag om at partiet skal si krystallklart nei til arrangementet.

Etter det Dagbladet forstår, blir det også opp til redaksjonskomiteen, som ledes av nestleder Per Sandberg, å avgjøre om saken skal gå til ordinær votering eller ikke.  

Oslos søknad om økonomisk statsgaranti for å arrangere vinterlekene i hovedstaden er nå til behandling i regjeringen. Til høsten skal Stortinget etter planen ta stilling til regjeringens anbefaling om hvorvidt et OL i 2022 skal få statlig tilskudd og garanti.

Men både i Ap og Høyre er altså flere overbevist om at Oslo-OL kan havarere allerede under helgas Frp-landsmøte.

Verken Ap eller Høyre har tatt stilling til om partiene er for eller mot OL. Begge partienes stortingsgrupper - som sammen har rent flertall på Stortinget - er delt i spørsmålet.    

- Vi avventer regjeringens behandling. Det er ennå en del ting som ikke er kjent, blant annet om kostnadsfordelingen mellom stat og kommune, sier Ap's kulturpolitiske talsperson Rigmor Aasrud til Dagbladet.  
 
- Håper de ikke låser situasjonen
Høyres Svein Harberg, som leder Stortingets familie- og kulturkomité, er en ivrig OL-tilhenger. Han er blant dem som nå håper at Frp ikke formulerer et for bastant OL standpunkt til helga, men heller venter til detaljene rundt søknaden blir klarere.  

- Jeg håper de ikke låser situasjonen nå, sier han til Dagbladet.

Etter det Bergens Tidende erfarer, vil Frp sentralt forsøke å unngå at et nei blir vedtatt på landsmøtet. Det skyldes at nettopp at partiet sitter i en koalisjonsregjering, og vil være avhengig av Høyre når det gjelder utfallet på saken. 

Den største OL-motstanden i partiet er trolig kommer trolig fra Troms Frp, fylket som fikk OL-drømmen sin torpedert i 2008.

- Vi ønsker jo ikke å bruke flere milliarder kroner på en statsgaranti til et OL i Oslo. Vi er ganske sikker på at det kostnadsoverslaget som er nå vil bli vesentlig høyere om åtte år, sier fylkesleder Geir Arne Winther til BT. 
  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!