OL kan løse spionkrisen

NEW YORK (Dagbladet): Kinas sterke ønske om å være vertskap for de olympiske sommerleker i 2002, og tette økonomiske bånd mellom USA og Kina, taler for at det bare er et tidsspørsmål før mannskapet ombord på spionflyet får reise hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA puster lettet ut etter at amerikanske diplomater i går fikk snakke med flymannskapet fra EP-3-flyet som holdes tilbake i Kina. Et nytt møte er planlagt i dag, og mye tyder på at Bush-regjeringen har begynt å gå litt mer stille i dørene. Utenriksminister Colin Powell sa i går at han var optimistisk, og president Bush lot sin talsmann, Ari Fleischer, snakke i runde ordelag fra Det hvite hus.

Powell kunne fortelle at de tilbakeholdte amerikanerne bor i offisersbrakker på øya Hainan og får god mat. Ingen ting tyder på at de lider fysisk eller psykisk overlast.

For snart en uke siden ble det amerikanske EP-3 spionlyet tvunget til å nødlande på kinesisk jord etter en kollisjon med et kinesisk F-8-fly som styrtet.

Politiske muskler

Konflikten som har oppstått mellom Kina og USA har vist verden hvordan Kina nå viser politiske muskler overfor verdens eneste supermakt. President Bush har også vist at hans diplomatiske evner er små, men etter en uke i den verbale bokseringen ser det nå ut til at begge parter er villige til å jenke seg.

Kinas presidenten Jiang Zemin er på reise i Latin-Amerika og analytikere mener konflikter mellom regjering og militæret i Kina er med på å forlenge tilbakeholdelsen av amerikanerne.

I tillegg har Kina et elendig rulleblad når det gjelder menneskerettigheter, og det kan spøke for kinesernes søknad om OL i 2008 hvis kineserne setter hardt mot hardt akkurat nå.

Viktig handelspartner

Kina har også en vesentlig handel med USA som er en viktig årsak til landets økonomiske oppgang. Denne handelen kan ikke kineserne risikere å miste.

Det hvite hus ville i går ikke si noe om det kinesiske kravet om en offisiell unskyldning fremdeles står fast.

Selv om 65,7 prosent av amerikanerne støtter Bush i at han ikke vil be om unskyldning, har resten av verden begynt å bli lei av arrogansen til Bush. En politisk tegning i den engelske avisa The Daily News har gitt amerikanerne noe å tenke på:

Tegningen viser Bush som strever med å holde presidentflyet, Airforce One, i lufta mens jagerfly angriper fra alle kanter. På jagerflyene står det Kyoto, økonomisk nedgang og Kina.

Man kunne tilføye Israel, Russland og rakettforsvar. Bare for å nevne noe.

FANGET: Noen av de 24 amerikanerne er samlet på den kinesiske basen på øya Hainan. De er ikke utsatt for fysiske eller psykiske overgrep.