Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OL med bismak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I natt åpner de 19. olympiske vinterleker, og de fleste av oss ser fram til arrangementet med glede og forventning. Kappestrid mellom atleter med prestasjoner langt over vanlige menneskers fatteevne har alltid fascinert et bredt publikum. Og det står en egen glans av medaljene som deles ut i de olympiske leker. Men det er en lang vei fra Chamonix i 1924 til Salt Lake City i 2002. IOC er blitt en mektig pengemaskin, og OL er boltreplass for næringsliv og rikinger. Amatørenes dager er for lengst forbi, og suksess i OL er ensbetydende med velfylte bankkonti.
  • Moderne idrett har for lengst mistet sin uskyld. Dette blir vi spesielt minnet om når flammen tennes over mormonhovedstaden i natt. Salt Lake ble tildelt arrangementet gjennom bestikkelser av de mektige IOC-medlemmene. De skyldige hevder at de bare gjorde som alle andre søkerbyer de siste tiåra. Skandalen holdt på å velte småkongen Juan Antonio Samaranchs regime, og framskyndet hans avgang. Under Jacques Rogges nye ledelse skal IOC gjenvinne tillit og rydde opp i egne rekker. Det må de neste ukene bære preg av.
  • Allerede før åpningen fikk OL sin første dopingskandale. En russisk langrennsløper er sendt hjem etter å ha testet positivt på EPO. Dette viser hvor utbredt doping er, og at stadig nye metoder tas i bruk for å jukse seg oppover resultatlistene. Det vil være umulig å utrydde misbruket, men kampen mot doping må likevel intensiveres. Den nye IOC-ledelsen ser ut til å ta problemet med langt større alvor enn den forrige. Likevel kommer vi ikke unna at dopingspøkelset vil kaste en skygge også over disse lekene. Det rammer ikke bare juksemakerne.
  • I natt bæres også et fillete flagg fra World Trade Center inn på OL-arenaen. Mange vil mene at dette er et usmakelig overtramp i den patriotiske orgien som har veltet over USA etter 11. september, og at det er i strid med de olympiske idealene om forbrødring over alle grenser. Men det er slike friheter verdens supermakt kan tillate seg, og det vil president Bush utnytte for alt det er verdt i natt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!