Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OL-overraskelse: Ønsker ny avgift på den beste skismurningen

Miljøbevegelsen vil ha et «giftfritt OL» og lover å feire ekstra dersom en nordmann tar gull uten fluor under skiene.

FLURFRITT: Lars Haltbrekken smører på skiene sine selv - og alltid uten fluor. Det vil han at du også gjør.  
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FLURFRITT: Lars Haltbrekken smører på skiene sine selv - og alltid uten fluor. Det vil han at du også gjør. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): – Det er fullt mulig å gå fort på ski uten å smøre med miljøsvineri, sier Lars Haltbrekken til Dagbladet og legger tykt med fluorfri smurning under skiene sine.

SV-toppen er skiglad, men ofrer glatt litt ekstra glid dersom det hjelper miljøet.

– Skinasjonen Norge må ligge fremst i løypa og være tydelige på at miljø- og helseskadelig skismurning er noe vi ikke bruker under skiene våre, sier Haltbrekken.

Forskning viser at fluorgiftene som brukes i mye skismurning kan svekke immunforsvaret og gi lever- og fosterskader hos pattedyr, kanskje også kreft.

Statsbudsjett

EU skal forby slike farlige fluorkarboner i 2020, men Haltbrekken vil ikke vente: Han vil avgiftsbelegge enkelte typer skismurning så raskt som mulig. Da vil færre bruke fluorsmurning, hevder han.

– Regjeringen bør allerede ved statsbudsjettet for 2019 innføre avgift på skismurning med fluor, sier Haltbrekken, uten å ville spesifisere hvor mye denne fluoravgiften bør være på.

Den beste – og gjerne dyreste – skismurningen har ofte fluorkarboner. Disse danner kjemiske forbindelser som er svært stabile, og som derfor brytes veldig sakte ned i miljøet. Flere har også evnen til å bioakkumulere, altså at de tas opp i næringskjeden og lagres i kroppen til dyr.

Gull uten fluor

Da Johannes Høsflot Klæbo tok OL-gull i går, var det trolig med fluor under skiene. Norges argeste skikonkurrenter bruker også fluorsmurning. Anja Bakken Riise, leder for organisasjonen Framtiden i våre hender, ber nå skilandslaget rykke fra i tet og legge fluorsmurning bak seg.

VIL HA GULL UTEN FLUOR: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
VIL HA GULL UTEN FLUOR: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

– Alle norske skirenn må bli fluorfrie folkefester. På sikt bør også vinter-OL bli giftfritt, sier hun.

– Hva om det koster Norge noen OL-gull?

– Det behøver det ikke å gjøre. Det er fullt mulig å gå fortest på ski uten giftig smurning. Skisportens framtid er fluorfri.

Gift på skiene

Bakken Riise sier hun skal juble ekstra mye første gang Norge tar gullet uten miljøgifter på skiene.

– Jeg er utrolig stolt av våre norske skihelter i OL og ønsker de masse lykke til. Men skiløpere skal vinne uten gift i kroppen eller gift under skiene, sier hun.

Skiforbundet har allerede gått inn for at man ikke skal bruke miljøgifter i skirenn for de under 16 år.

– Det er en godt start. Ski skal være for alle, og alle skal ha lik mulighet til å gå fort. Det skal heller ikke være sånn at de som har råd til den dyreste smurningen er de som skal bli best, sier Bakken Riise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!