Øl på polet eller rusbrus på super'n

Norge ble fredag dømt i EFTA-domstolen for å nekte salg av rusbrus og svakvin i dagligvarebutikkene, og må enten tillate slikt salg på super'n eller flytte ølsalget til Vinmonopolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ssosialminister Ingjerd Schou jubler ikke voer dommen. Ministeren frykter at alkoholforbruket blant unge vil øke dersom rusbrus og svakvin kan selges i dagligvarebutikker.

Lokker unge

- Dette er et tilbakeslag når vi skal bekjempe ungdommens økende rusbruk, sier hun til Dagbladet.no.

- Jeg tror det er en fare for at det kommer flere varianter av lokkevarer for ungdom.

Med «lokkevarer» mener Schou drikkevarer som etter hvert fører ungdom over til å drikke alkohol.

- Ungdom har et økende rusforbruk. Det er et samfunnsproblem, mener ministeren.

- Men spiller det noen rolle hva som blir solgt i butikkene når det uansett er 18-års-grense?

- Tilgjengelighet er viktig. Men vi skal nå gå gjennom dommen og premissene for den, og vi vil rette oss etter den, sier hun.

Du trenger ikke å panikkhandle øl i butikken: Politikerne tør neppe å ta belastningen med å flytte ølsalget til Vinmonopolet. Ingjerd Schou ler godt når hun blir spurt om ølet kan havne i polhyllene:

- Det er viktig at alkoholpolitikken har oppslutning blant folk, understreker hun.

Forskjellsbehandling

I dommen har EFTA-domstolen fastslått at Norge har unnlatt å oppfylle sine forpliktelser i EØS-avtalen ved å opprettholde to former for salg av alkohol med samme styrke. Øl med et alkoholinnhold på mellom 2,5 og 4,75 volumprosent tillates solgt i dagligvarehandelen, mens andre drikkevarer med samme alkoholinnhold, som svakvin og såkalt rusbrus, bare tillates solgt gjennom Vinmonopolet.

«Forskjellsbehandlingen av øl og andre drikkevarer med samme alkoholinnhold er uegnet og uforholdsmessig i forhold til de helsemessige mål som søkes nådd», heter det i dommen fra EFTA-domstolen i Luxembourg.

Juridisk direktør Lars Sogn på Vinmonopolet vil ikke kommentere dommen:

- Jeg har ikke lest den enda. Men dommen angår kongeriket Norge, så det er Sosial- og helsedepartementet som er adressat. De må uttale seg. Dette er et lovgivningsspørsnål, forklarer han.

Lettere å få sterk-cider

Cider-elskende Rimi-kunder må foreløpig nøye seg med cider som har alkoholprosent på rundt 2,5. De som vil ha cider med 4,75 prosent, har hittil måttet gå til Vinmonopolet. Dét kan det snart bli slutt på:

- Forhåpentligvis får vi et økt salg på bekostning av pils, sier daglig leder og cider-importør Johnny Gadderud i Maxxium Norge.

- Folk oppsøker nok ikke polet bare for å kjøpe cider, men cider-salget øker stadig. Dette øker tilgjengeligheten.