Øl på posten

GRATANGEN (Dagbladet): I Gratangen kan folk hente posten helt til klokka halv to om natta. Geir Sandal er både postmann og pubvert!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert hør om «post-i-butikk». Men har du hørt om «post-i-pub»? Bygda i Sør-Troms går foran og kombinerer sprit og post - kanskje til ergrelse for avholdsbevegelsen:

- Om noen vil ha posttjenester litt seint på kvelden er vi ikke vanskelige. Sjøl om den «offisielle» åpningstida egentlig er til klokka 22, forteller Sandal til Dagbladet.

Samme bygg

Folk i Gratangen syntes det var dårlig distriktspolitikk og protesterte da postkontoret ble lagt ned. Nå synes noen at de har fått et bedre tilbud i stedet - posthus og pub i ett og samme rom. Åpningstida er utvidet.

Like ved ølkranene står de røde postboksene. På folkemunne heter det derfor at gratangsværingene nå har begynt å sende brev til seg sjøl.

Så har de god grunn til å ta en tur på puben.

Postkontoret på Årstein i Gratangen ble lagt ned en lørdag i februar i år.

Bare fire dager seinere åpnet Sandal pub med posttjenester - i det samme bygget!

- Det var jo enkelt og greit. Jeg fikk en avtale med Posten og tror at jeg er landets eneste postmann med skjenkebevilling, sier innehaveren av Årstein-kroa.

Pils og post

Posthuset hans har alle rettigheter - øl, vin og brennevin. Ikke bare lokalbefolkningen, men også besøkende, er fornøyde med det.

- Jeg kom hit i går kveld, tok et par pils, og sendte kort hjem til familien. I dag spiser jeg frokost samme sted. Det er jo praktisk, sier langtransportsjåfør Kjell Kjemark fra Oslo.

- Det er mitt bestemte inntrykk at folk ikke savner det gamle posthuset. I dag er posthuset igjen hva det engang var: et samlingssted for bygdas folk. På formiddagen når folk poster brev og pakker, henter avisa og andre forsendelser, tar de fleste en kopp kaffe og en prat samtidig. Det blir et sosialt fellesskap ut av det, sier Sandal.

Men Gratangen kommune er langstrakt, og Sandal understreker at deler av kommunen fortsatt har landpostbud. Uten skjenkebevilling.

NYVINNING: Postpuben på Årstein i Gratangen er et populært treffsted. Trailersjåfør Kjell A. Kjemark (til venstre) fra Oslo skryter også av pubpostmannen Geir Sandal).