Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øl påsmuglertoppen

Profittmotivert ølsmugling for videresalg har eksplodert i 2003, mens fangsten av smuglersprit fortsatt er på et historisk lavmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser helt ferske tall fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Ifølge Dagbladets kilder er det fortsatt metanolsaken som forklarer det meste.

Så langt i år har tollerne beslaglagt 16187 liter øl ved grensene. Dette er smugling som tollerne mener har profittmotiv.

Beslaget er tre ganger større enn i tilsvarende periode i fjor (5684 liter). 79 saker er meldt til politiet.

I tillegg har tollerne i år beslaglagt 5721 liter øl som knyttes til såkalt ikke-profittmotivert smuling, men til eget bruk. 340 personer har i den forbindelse fått forenklede forelegg. Det betyr at de slipper politianmeldelse.

120 liter sprit

Tilsvarende tallet i fjor var 5054 liter og 369 forelegg

I årets tre første måneder beslagla tollerne i ti saker til sammen 120 liter smuglersprit, brennevin over 60 prosent. Tallet i fjor var titusenvis av liter.

En merittert smugler, som Dagbladet har intervjuet flere ganger etter at metanolsaken ble avslørt i fjor høst, bekrefter at spritmarkedet er knusktørt.

- Det er gått over et halvt år siden metanolsaken dukket opp på avisenes førstesider. Den saken, regissert av en amatørgjeng fra Østfold, Raymond-ligaen, som vi kaller den, var en katastrofe for oss profesjonelle i bransjen.

- Vi hadde et håp om at skrekken for å kjøpe metanolsprit etter hvert ville slippe taket i markedet, men det ser ikke slik ut. Vi har sondert markedet flere ganger siden nyttår, men det er ingen ting som tyder på at det er klart for nye partier, foreløpig.

Svenskehandel

- Som både tollere og politi vet, må vi har et apparat for omsetning klart så fort spriten er i landet. Vi tar aldri inn sprit som ikke straks kan komme ut på markedet, derfor blir vi rolig liggende, sier storsmugleren.

Han ønsker ikke å spekulere på hvor mange millioner han og gjengen har tapt dette halve året.

- Beslaget av øl øker sterkt?

- Ja, men det må nok svenskehandelen ta en del av skylda for, sier storsmugleren.

Historisk lavmål

Distriktssjef Per Johansen i Østfold tolldistrikt sier at det er vanskelig å spekulere på årsakene til økningen av ølsmuglingen.

Kontrollsjef Roy Skårslette i Toll- og avgiftsdirektoratet sier til Dagbladet at spritsmuglingen er på et historisk lavmål etter metanolsaken.

SVARTE ØLPENGER: Øl smugles over grensa som aldri før, tilnærmet industrielt - av rene, skjære profittmotiver.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media