Øl påsmuglertoppen

Profittmotivert ølsmugling for videresalg har eksplodert i 2003, mens fangsten av smuglersprit fortsatt er på et historisk lavmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette viser helt ferske tall fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Ifølge Dagbladets kilder er det fortsatt metanolsaken som forklarer det meste.

Så langt i år har tollerne beslaglagt 16187 liter øl ved grensene. Dette er smugling som tollerne mener har profittmotiv.

Beslaget er tre ganger større enn i tilsvarende periode i fjor (5684 liter). 79 saker er meldt til politiet.

I tillegg har tollerne i år beslaglagt 5721 liter øl som knyttes til såkalt ikke-profittmotivert smuling, men til eget bruk. 340 personer har i den forbindelse fått forenklede forelegg. Det betyr at de slipper politianmeldelse.

120 liter sprit

Tilsvarende tallet i fjor var 5054 liter og 369 forelegg

I årets tre første måneder beslagla tollerne i ti saker til sammen 120 liter smuglersprit, brennevin over 60 prosent. Tallet i fjor var titusenvis av liter.

En merittert smugler, som Dagbladet har intervjuet flere ganger etter at metanolsaken ble avslørt i fjor høst, bekrefter at spritmarkedet er knusktørt.

- Det er gått over et halvt år siden metanolsaken dukket opp på avisenes førstesider. Den saken, regissert av en amatørgjeng fra Østfold, Raymond-ligaen, som vi kaller den, var en katastrofe for oss profesjonelle i bransjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer