OL-skandalen vokser

Korrupssjonsskandalen rundt OL-arrangøren i Salt Lake City vokser videre. Etter at Frank Joklic i går trakk seg som sjef for organisasjonskomiteen (SLOC), fortalte Utah-guvernør Mike Leavitt at søkerkomiteen skaffet kvinnelige ledsagere for enkelte IOK-medlemmer, og at disse ble betalt med komiteens kredittkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hele greia gjør meg kvalm, sa Leavitt som skrøt av Joklics vilje til å ta ansvar for andres handlinger. Joklic var ikke leder av søkerkomiteen og hadde ingen befatning med «smøringen» av IOK-medlemmer.

Da han trakk seg, bekreftet Joklic at IOK-medlemmer fikk kontant-utbetalinger, og at en hadde puttet hele 70%nbsp;000 dollar (500 000 kroner) i lomma.

- Dette får hjertet mitt til å briste. Det er tydelig at dette ble gjort for å kjøpe venner for søknaden vår, sa Joklic. Også hans nestsjef Dave Johnson trakk seg fredag.

- Trekk deg

Juan Antonio Samaranch bør følge eksempelet til Joklic og Johnson og trekke seg som president i Den internasjonale olympiske komité (IOK), mener styremedlem Ken Bollack i SLOC. Han mener at også Samaranch bør ta ansvar for ukulturen i sin organisasjon.

- Bare dersom Samaranch trekker seg kan OL-bevegelsen legge skandalene bak seg og se framover, sier Bollack.

I uka som gikk ble det kjent at Samaranch mottok gaver fra Salt Lake Citys søkerkomité til en verdi langt over det som er tillatt for IOK-medlemmer.

Avsløringene av smøring i forbindelse med Salt Lake Citys søkerkampanje kan være toppen av isfjellet. IOK-veteranen Marc Hodler hevdet nylig at det hersker en korrupsjonskultur rundt OL-søknader.

Hoder vil rulle

Betalingene fra Salt Lake City ble gjort til afrikanske og latinamerikanske IOK-medlemmer og kom fra privat innsamlede midler. Joklic sa at det ikke er utelukket at alle utbetalingene var utgiftsgodtgjørelser, men mange av disse gjaldt IOK-medlemmenes slektninger.

Sju IOK-medlemmer er så langt utpekt som mottakere av penger. IOKs gransking av saken skal avsluttes i løpet av de to nærmeste ukene, og resultatet skal framlegges på et styremøte 24. januar. Samaranch har sagt at hoder vil rulle dersom ulovligheter blir bevist.

OL-arrangøren i Salt Lake City er gjenstand for tre ytterligere granskinger: En i regi av lokale myndigheter, en for USAs justisdepartement og en for USAs OL-komité.

(NTB-DPA)