OL til Beijing

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Neste uke skal Den internasjonale olympiske komité, IOC, avgjøre hvor sommerlekene i 2008 skal arrangeres. Den store favoritten er Beijing, som tapte knepent mot Sydney i kampen om fjorårets leker. Det er ingen tvil om at Kina rent teknisk kan ta på seg et slikt kjempearrangement, og mange mener det er på tide at verdens mest folkerike nasjon nå kommer med i det gode selskap også når det gjelder OL. Landet har de siste åra satset sterkt på idrett, og vil under normale omstendigheter for lengst ha fortjent å bli OL-arrangør.
  • Samtidig er det kommet sterke innvendinger mot å tildele Kina et slikt prestisjefylt arrangement. Kina er blant verdens verste land når det gjelder å bryte menneskeretter. Landet holdes i stramme tøyler av et eneveldig kommunistparti som balanserer mellom et totalitært politisk styre og markedsrettet næringsliv. Avvik fra partiets linje blir slått hardt ned på. NRK rapporterer fra Beijing at det for tida foregår en knallhard aksjon mot aviser som har trykt artikler om korrupsjon og ulykker. Slikt blir betraktet som kritikk av landets ledelse. Massakrene på Den himmelske freds plass og den utstrakte bruken av dødsstraff hører med i dette bildet.
  • Spørsmålet er om et OL-arrangement vil virke som en påskjønnelse for myndighetene, og om de vil bruke det til ytterligere tilstramminger mot befolkningen. På den andre sida vil en isolasjon av landet neppe føre til større frihet for innbyggerne heller. Verdenssamfunnets politikk overfor Kina har de siste tiåra gått ut på å integrere landet både i organisasjoner og en global økonomi. Landet står på terskelen til å bli medlem av verdens handelsorganisasjon WHO, og oppvartes både av USA, EU og Russland. Dette bør også gjelde for IOC. Hvis Beijing får OL, kan det føre til mer åpenhet og påvirkning utenfra. OL kan også brukes til å presse Kina til en mer liberal holdning til ytringsfrihet og andre menneskeretter, slik det skjedde med Sør-Korea i 1988. Da kan OL få en langt større betydning enn selve idrettsarrangementet.