Øl til doms

Bør Strasbourg-domstolen avgjøre evige øl-krangler? Og har bryggerier menneskerettigheter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (Dagbladet): Den Europeiske Domstolen for Menneskerettigheter i Strasbourg har fått øl på bordet. Og akkurat i denne franske grensebyen, som har vært så omstridt mellom Frankrike og Tyskland, mener nok mange at øl avgjort er en menneskerett, juridisk som gastronomisk. I Strasbourg har Frankrikes ledende bryggeri, Kronenbourg, brygget i vei fra 1664, så domstolen er på skummende trygg grunn.

VERDENS TREDJE største bryggeri, Anheuser-Busch i Saint Louis i USA, kjemper for det de altså påstår er en menneskerett, nemlig å kalle et av sine brygg for «Budweiser». Det får de ikke lov til i Portugal, etter å ha gått hele veien til Høyesterett der. Deres oppfinnsomme advokater har derfor gått til domstolen i Strasbourg, men også der tapte de i oktober i fjor. Og nå anker Anheuser-Busch denne dommen til Storkammeret, den aller høyeste rett, i Den Europeiske Domstolen for Menneskerettigheter.Mot kjempen Anheuser-Busch står det vesle bryggeriet Budejovicky Budvar i den tsjekkiske byen Ceske Budejovice, som på tysk heter Budweis, og ølet derfra kalles «Budweiser», på samme vis som ølet fra byen Plzen kalles «Pilsner» på tysk. Øl har vært brygget der fra 1265, mens dette bryggeriet ble grunnlagt i 1895. Nå eies det av den tsjekkiske staten.

ANHEUSER-BUSCH anfører deler av sin historie til tyske innvandrere i USA og hevder å ha brygget «Budweiser» fra 1876, nitten år før det nåværende tsjekkiske bryggeriet oppsto. Men allerede før dette, i 1872, sendte tsjekkiske bryggere fra Budvar øl over Atlanteren til USA, som de kalte «Budweiser», hevder det tsjekkiske bryggeriet.Denne øl-krangelen er, som alle øl-krangler, ikke ny og slutter nok aldri. Den begynte i begynnelsen av forrige århundre. Et forlik i 1911 skapte ikke fred. Et nytt forlik i 1939 kom like før Adolf Hitlers styrker rullet inn i Tsjekkoslovakia, så i mange år etterpå var det derfor en del andre ting å krangle om.

KJEMPEN Anheuser-Busch har, med skummende utgifter til advokater, klart å hindre sin vesle motstander fra å bruke navnet «Budweiser» i Argentina, Australia, Brasil, Danmark, Finland, New Zealand og Spania. Fremdeles ligger de to motstanderne i rundt 40 rettstvister verden over. Men tsjekkerne har også vunnet fram, og de støtter seg på EUs regler om opprinnelsesrett, som sier at bare Champagne har rett på å lage champagne. I Storbritannia hvor de anket søksmålet helt til Overhuset, landets øverste domstol, fikk Budejovicky Budvar lov til å fortsette å selge sitt øl under merket «Bud» eller «Budweiser», og dette er nå det eneste landet hvor begge de to har lov til å bruke varemerket så langt. I mange europeiske land har bryggeriet i USA bare lov til å kalle sitt øl «Bud». I USA kalles det tsjekkiske ølet for «Czehvar».-  Dette er kampen for dårlig øl og mange penger, men det gir, ikke meg, men andre advokater, råd til å drikke en masse godt øl, sa en øl-glad jurist i Strasbourg som fortalte oss historien - der og da var det over et glass «Kronenbourg 1664».