Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim Yo-jong

OL: under åpningsseremonien vil USA komme med en klar melding til Kim Jong-uns søster

Kim Jong-uns lillesøster Kim Yo-jong og USAs visepresident Mike Pence ønsker ikke å treffes under OL, men det kan bli kjølig stemning under åpningsseremonien.

VIL IKKE TREFFES: USAs visepresident Mike Pence og Kim Jong-uns mektige lillesøster kan komme til å sitte ved siden av hverandre under åpningsseremonien for OL i Pyeongchang. Foto: AP, Reuters/ NTB Scanpix
VIL IKKE TREFFES: USAs visepresident Mike Pence og Kim Jong-uns mektige lillesøster kan komme til å sitte ved siden av hverandre under åpningsseremonien for OL i Pyeongchang. Foto: AP, Reuters/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge amerikanske og nordkoreanske tjenestemenn har ikke Nord-Koreas Kim Yo-jong og visepresident Mike Pence planer om å treffe hverandre under OL i Pyeongchang.

Men nå har seteplasseringen under åpningsseremonien fredag blitt en «hodepine» for de Sør-Koreanske vertene, som ønsker at lekene i Pyeongchang skal bli kjent som et «fredspolitisk OL», skriver The Guardian.

De to kan nemlig bli plassert få meter unna hverandre under åpningsseremonien. Det kan bli en pinlig og kjølig affære.

Pence vil nemlig være i selskap med faren til Otto Warmbier, den amerikanske studenten som ble fengslet i Nord-Korea og døde bare få dager etter at han kom tilbake til USA i fjor. Warmbier lå i koma da han ankom hjemlandet.

Signal fra Trump

Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over USAs trekk om å ta med Otto Warmbiers far til åpningsseremonien. Ifølge Tikhonov er dette et klart signal fra USA.

- Det er det man kan kalle amerikansk nasjonalisme og en del av Trumps måte å vise at han skal gjøre Amerika stort igjen på. Han vil vise at USAs regjering husker skaden som ble utført fra staten Nord-Korea, sier Tikhonov.

I eventuelle forhandlinger mellom USA og Nord-Korea vil USA kreve erstatning for tapet av den amerikanske studenten tror Tikhonov.

- USA vil vise at de prioriterer borgernes liv og helse. De virker strenge når det gjelder sine statsborgere, sier han.

Den første fra Nord-Korea

I går overrasket diktator Kim Jong-un med å sende sin mektige lillesøster til OL. Hun blir den første fra den regjerende Kim-familien som krysser grensa mellom Nord og Sør-Korea.

Hun kommer i følge med Nord-Koreas høydelegasjon på 22 personer, som ledes av landets seremonielle leder Kom Yong-nam.

Delegasjonen besøker Sør-Korea i tre dager fra fredag, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Beskjed fra Jong-un?

Washington Post skriver at sørkoreanske myndigheter vil se på besøket som et seriøst forsøk fra Kim-regimet på forbedre forholdet mellom Nord og Sør-Korea. ​

Ifølge The Guardian spekuleres det i om Kim Yo-jong vil ha med seg en beskjed fra sin bror til Sør-Koreas ledelse.

En talsmann for Sør-Koreas president Moon Jae-in har også uttalt at presidenten vil ha et møte med de Nord-Koreanske delegatene på lørdag.

Vil bedre nabosamarbeidet

Tikhonov sier det ikke er første gang Kim Jong-un bruker et idrettsarrangement til å gjøre forhandlinger.

- Under Asian Games, som ble avholdt i Incheon i Sør-Korea i 2014, sendte han tre av sine nærmeste betrodde til Sør-Korea for å delta i hemmelige forhandlinger. Han ville forbedre forholdet mellom de to landene. Årsaken er klar. Han trenger nabosamarbeidet med Sør-Korea, sier Tikhonov.

Når det gjelder handel og investering har ikke Nord-Korea for øyeblikket noe som helst samarbeid med USA, Japan eller Kina. Forholdet til Kina er også ifølge Tikhonov kraftig forverret.

- Kim Jong-un vil bruke idrett og kulturell utveksling for å skape en bedre atmosfære, sier Tikhonov.

Vil bruke fred som forhandlingskort

Tikhonov er enig i at det er nærliggende å tro at Kim Yo-jong vil ha med seg en beskjed til Sør-Koreas ledelse. Tikhonov tror Jong-un vil få søsteren til å myke opp sanksjonene mot Nord-Korea innen handel.

Forhandlingskortet vil, ifølge Tikhonov, være Sør-Koreas ønske om fred.

​Nord-Koreas OL-deltakelse er svært kontroversiell, spesielt etter den økende aktiviteten til landets atomprogram og stadig flere oppskytinger.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump har vært i ordkrig det siste halve året, for øvrig er det også kjent at Trump sender dattera Ivanka til OL i Pyeongchang for å lede USAs delegasjon under avslutningsseremonien 25. februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!