Ola (90) i hundre

LJOSLAND (Dagbladet): - Sagnet sier at buret ble bygd av svære trær som sto i skråningen ned mot elva, sier 90 år gamle Ola Ånund Ljosland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå gleder han seg over at myndighetene har oppdaget kulturskattene i hjembygda.

- Det er godt at det blir bevart for ettertida, sier den spreke ungkaren.

90-åringen hevder bestemt at buret hans på det såkalte Torgeirstunet er bygdas eldste. Hvis Olas påstand er riktig, vil det være en sensasjon at det fortsatt står et fullverdig og originalt bygg fra før Svartedauden.

Alle de gamle trebyggene på Ljosland har fått stå i fred fordi bygda ved foten av de ville Setesdalsheiene i alle år har vært isolert.

90-åringen viser mer enn gjerne det gamle buret som står mellom fjøset og våningshuset fra 1909.

Han er ikke redd at det skal komme oppkjøpere som vil ta med seg de unike antikvitene.

- Nei, jeg tror det er blitt spurt at jeg ikke vil selge. Jeg har aldri hatt noen på døra, sier han.

Inne i buret ligger fortsatt de originale plankene i den ekstra brede svalgangen. I oppbevaringsrommet der man tidligere plasserte vinterforsyningen av kjøtt og flatbrød, henger den lille tavla som Ola brukte på omgangsskolen.

På burets yttervegg har bevaringsmyndighetene latt seg fascinere av de gamle håndverkernes arbeid. Det nederste bordet er en økset plank som er hele 80 centimeter bred.

- Opprinnelig var det flis på taket. Men det ble så dårlig at vi måtte erstatte det med bølgeblikk. Ellers er bygningen i god stand, selv om den er så gammel, sier Ola.

OLAS RIKE: 90 år gamle Ola Ånund Ljosland hevder at det gamle buret i bakgrunnen er den eldste bygningen på Ljosland.