KRITISK: Klif-direktør Ellen Hambro mener de negative miljøkonsekvenser burde vært løftet bedre fram i OEDs sammendrag, sier Klif-direktøren. 
Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KRITISK: Klif-direktør Ellen Hambro mener de negative miljøkonsekvenser burde vært løftet bedre fram i OEDs sammendrag, sier Klif-direktøren. Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Ola Borten Moe får olje-kritikk av Klif-sjefen

Skjønnmaler farene ved et oljeutslipp i nord, mener direktør i Klima- og forurensingsdirektoratet, Ellen Hambro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klif mener som departementet at risikoen for et oljeutslipp i nord ikke er større enn på resten av sokkelen. Men i motsetning til departementet mener Klif at de alvorlige miljøkonsekvensene ved et eventuelt utslipp i nordområdene tones ned, skriver Aftenposten.

- Olje- og energidepartementets (OED) framstilling ser ut som en form for skjønnmaling, sier Klif-direktør Ellen Hambro til avisen.

En samlet miljøbevegelse sier de vet nok til at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må vernes.

Verre enn antatt Kritikken kommer fram i en høringsuttalelse i forbindelse med departementets sammenfatning av fagrapportene som ble laget i forbindelse med innhenting av kunnskap for det nordøstlige Norskehavet.

Resultatet av denne innhentingen vil bli brukt i en eventuell senere konsekvensutredning før det åpnes for leting etter olje og gass i disse havområdene.

Hambro sier til Aftenposten at hun frykter at en skjev og ensidig framstilling i departementets sammendrag vil kunne feste seg hos beslutningstakere.

- Fagrapportenes beskrivelse av negative miljøkonsekvenser burde vært løftet bedre fram i OEDs sammendrag, sier Klif-direktøren.

Klif viser til at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen er svært kystnære og at det kan ta så lite som 16 timer før et oljeutslipp når kyst og strand. Direktoratet peker også på det sårbare dyrelivet og fiskebestandene.

Klif skriver at OED underkommuniserer vanskelighetene med å bygge tilstrekkelig beredskapskapasitet.

Bruker ikke mye tid nå Ny informasjon viser at miljøskadene ved utslipp blir større enn tidligere antatt, påpeker Klif, og skriver i uttalelsen at det er «uheldig» når OED skriver det motsatte.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) er ikke overrasket over Klifs skarpe kritikk.

- Det er ikke et ukjent fenomen at Klif har oppfatninger om det vi driver med. Vi tar alle innspill på alvor, men vil ikke bruke mye tid på dette nå, sier Borten Moe til Aftenposten.

Torsdag gikk han i rette med dem som frykter for torskens skjebne da han talte på årskonferansen til Norsk olje og gass.

- Fagrapportene viser at torsken ikke har grunn til bekymring. Og når torsken kan leve med oljevirksomhet, må det være mulig å finne løsninger for dem som lever av torsken, sa statsråden.

Allianse-nei En samlet miljøbevegelse leverte sine innspill samlet til kunnskapsinnhentingen i november i fjor. Kunnskapen taler fortsatt mot petroleumsvirksomhet her, sier leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg.

- Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er det havområdet vi vet mest om langs hele kysten vår. Over ti år med kunnskap har sagt nei til oljeboring, det gjør også denne, sier Lundberg.

Miljøstiftelsen Bellona mener det ikke er mulig å ha en tilfredsstillende oljevernberedskap i disse havområdene.

- Nærhet til land, høye bølger og mørketid gjør at forholdene for å samle opp oljesøl er vanskelige. Et utslipp her vil få store konsekvenser for miljøet på havet og på land, sier fagrådgiver Sigurd Enge.

(NTB)


SKJØNNMALER? Olje- og energiminister Ola Borten Moe får kritikk for ikke å ta eventuelle oljeutslipp i nord tilstrekkelig på alvor. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKJØNNMALER? Olje- og energiminister Ola Borten Moe får kritikk for ikke å ta eventuelle oljeutslipp i nord tilstrekkelig på alvor. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer