<strong>FÅR REFS:</strong> Her er olje- og energiministeren fotografert rett ved gården han driver ved siden av politikken. Foto: Ole Morten Melgård
FÅR REFS: Her er olje- og energiministeren fotografert rett ved gården han driver ved siden av politikken. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Ola Borten Moe får på pelsen

Sp-statsrådens pelsutspill får SV til å kvesse klørne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SVs Snorre Valen har ingen problemer med å si hva han mener om Ola Borten Moes pelsutspill.

- Vi er mange som er uenige med ham, vi er mange i både befolkningen og i regjeringen, så han må tåle å høre at hans regjering sier seg uenig med ham.

I helga dundret Sp-statsråd til med et løfte om å frede pelsdyrnæringa.

- Jeg tror jeg trygt kan love at meldingen ikke blir noen avviklingsmelding for pelsdyrhold i Norge, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe til lokalavisa Opp i Oppdal.

Styrt avvikling
Det får hårene til å reise seg i regjeringspartiet SV, som sammen med Ap har gått inn for nettopp en avvikling pelsdyrnæringa. Ap vedtok i april at næringa skal bort:

I vedtaket går det fram at «brudd på gjeldende regler i bransjen har vært avdekket gjentatte ganger, både gjennom media og av Mattilsynet. Næringen har fått flere sjanser til å forbedre forholdene uten å kunne vise til gode nok resultater.»

Smale pressgrupper
Likevel kunne Sps olje- og energiminister fleske til med følgende valgløfte:

<strong>SINN I KOK:</strong> Ola Borten Moes utspill om at pelsdyrnæringa skal bestå tross Ap og SVs vedtak for en styrt avvikling av næringa, har satt sinnene i kok i regjeringen. Her er SVs Snorre Valen med Kristin Halvorsen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
SINN I KOK: Ola Borten Moes utspill om at pelsdyrnæringa skal bestå tross Ap og SVs vedtak for en styrt avvikling av næringa, har satt sinnene i kok i regjeringen. Her er SVs Snorre Valen med Kristin Halvorsen. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Det er nyttig å se på forholdene og jeg fikk bekreftet at det jobbes seriøst i næringa. Debatten rundt pelsdyr er for mye prega av følelser og har vært dominert av smale pressgrupper. Det tror jeg er i ferd med å endre seg, sa Moe til samme lokalavis.

Det får SVs miljøpolitiske talsmann på Stortinget, til å lange ut mot Sp-statsråden:

- Når noen vil frede pelsdyrnæringa må jeg fram med klørne. At Norge selger mer pels enn før gjør ikke at dyra lider mindre. Tvert i mot havner flere dyr i bur. Vi mener pelsdyrhold er prinsipielt og dyreetisk uforsvarlig, uansett hvor god jobb oppdretterne gjør for å hindre lidelse, sier Valen til Dagbladet.

For fredning
Valen vil gjerne ha en fredning, men ikke av pelsdyrnæringa.

- Jeg vil heller at han skal frede Mørebankene, Lofoten og Vesterålen enn pelsdyrnæringa!

- Jeg synes det er greit at ministre lekker fra meldinger man ikke er ferdig med ennå, men det er ikke vanlig at man lekker fra andre statsråders meldinger. Det er litt rart. Dessuten vil jeg heller at han skal snakke om fornybar energi, sier Valen og legger til:

- I framtidas Norge skal ikke pelsen varme oss, men fornybar energi som olje- energiministeren skal legge til rette for!

Det har ikke vært mulig for Dagbladet å få en ny kommentar av Ola Borten Moe i saken.

Alt om kommunevalget 2011:

Kommunebørsen: Se hvordan dine lokalpolitikerne styrer helse, eldreomsorg, skoler og skatter: www.db.no/kommuneborsen

Finn din partikandidat: Se alle listene for alle kommunene og finn din kandidat før valget: www.db.no/valg2011/kandidatene

Db.no/valg er din portal til de ferskeste valgnyhetene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer