OLJESAND: OIa Borten Moe var i går på besøk hos Statoil for å se nærmere på oljesandprosjektet. Her er han sammen med Lars Christian Bacher, Statoil-sjefen i Canada. Foto: Reuters
OLJESAND: OIa Borten Moe var i går på besøk hos Statoil for å se nærmere på oljesandprosjektet. Her er han sammen med Lars Christian Bacher, Statoil-sjefen i Canada. Foto: ReutersVis mer

Ola Borten Moe høster storm

Olje- og energiministerens omfavnelse av Canadas oljesand og EU-kritikk skaper huskestue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at olje- og energiministeren gjør felles sak med Canada og taler EU midt imot om oljesand med henvisning til Ola Borten Moes uttalelser i den canadiske avisa The Globe and Mail.

I går var Moe i Canada for å se Statoils virksomhet i Fort McMurray i Alberta. Etter onsdagens møte med den canadiske energiministeren, Joe Oliver, gjorde Moe det klart at Canadas oljesand representerer en enorm og sikker tilførsel.

- Det er umulig å ikke se for seg en framtid hvor disse ressursene vil spille en mer framtredende rolle i verdens behov for sikker tilførsel av energi, sier Moe til avisa.

Ut mot EU
I samme intervju gjorde Moe det også klart at EU den norske olje- og energiministeren sammen med Canada vil utfordre EUs foreslåtte direktiv mot oljesand, og mener EUs direktiv «er verken vitenskapelig eller opplagt».

- Med sine uttalelser i favør av oljesandprosjektet har Ola Borten Moe gjort alvorlig skade på Norges omdømme internasjonalt og anseelse i det verdensomspennende klimaarbeidet, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB i dag.

- Ikke enig
Nå høster Moe storm for sine uttalelser både i miljøbevegelsen og internt i regjeringen.

- Jeg noterer meg Ola Borten Moes personlige synspunkter. Jeg er ikke enig med ham. Regjeringen har ikke tatt stilling til saken, skriver Solheim i en kommentar til mediene, ifølge NTB.

- Forskutterer
Norsk miljøbevegelse har lenge vært skeptisk til utvinning av tjæresand til olje. Når olje- og energiministeren i tillegg kritiserer EUs skepsis til den samme ukonvensjonelle utvinningen, høster Moe storm.

- Norge har ikke offisielt tatt standpunkt til dette direktivet. Her forskutterer Borten Moe en norsk holdning som sikkert er kontroversiell innenfor regjeringen, sa Greenpeace klimarådgiver Martin Norman til Stavanger Aftenblad i går.

HØSTER STORM: Mens Ola Borten Moe er i Canada og besøker Statoils virksomhet i Alberta, høster han storm for sin omfavnelse av Canadas oljesand og kritikk av EUs direktiv som vil begrense oljesandutvinning. Foto: REUTERS
HØSTER STORM: Mens Ola Borten Moe er i Canada og besøker Statoils virksomhet i Alberta, høster han storm for sin omfavnelse av Canadas oljesand og kritikk av EUs direktiv som vil begrense oljesandutvinning. Foto: REUTERS Vis mer