VURDERER Å FLYTTE IGJEN:  Trine Eide og Kristoffer Knapstad hadde gledet seg til å ta over gården på Knapstad. Men Sp-statsråd Ola Borten Moe vil flytte 420 KV-master ned fra fjellet og inntil gården. Nå vurderer de å flytte igjen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
VURDERER Å FLYTTE IGJEN: Trine Eide og Kristoffer Knapstad hadde gledet seg til å ta over gården på Knapstad. Men Sp-statsråd Ola Borten Moe vil flytte 420 KV-master ned fra fjellet og inntil gården. Nå vurderer de å flytte igjen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Ola Borten Moe knuser gårdsdrømmen

Et helt byggefelt, flere gårder og én barneskole får monstermaster forbi seg. Men lokal Sp-politiker beholder utsikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) FLORØ: Kristoffer Knapstad og Trine Eide hadde bestemt seg for å forlate storbyen for å ta over Kristoffers familiegård på Knapstad i Eikefjord i Flora kommune. De venter sitt første barn. Men nå er Ola Borten Moe er i ferd med å knuse drømmen.

I tolvte time endret olje- og energiministeren fra Senterpartiet et mastevedtak fra faginstansen NVE. Han vil sette opp 20 - 30 meter høye master og føre en 420 KV-kraftlinje rett ved flere gårder, et byggefelt og en barneskole. De berørte fortviler.

Vurderer å flytte - Vi hadde planer om å pusse opp gården og utvide drifta. Men nå er det vanskelig å bestemme seg for å bo her og ha barn som skal løpe og leke her og gå på skolen i Eikefjord. Livet er satt på vent. Vi må vurdere å flytte, sier Trine Eide.

- Det å bli felt i en uryddig prosess føles meget urettferdig. Det går inn på en at så mange mennesker blir overkjørt, sier Kristoffer Knapstad.

NVE ville legge mastene oppe i lia, i god avstand fra bebyggelsen. Men etter klage fra en grunneier med Sp-tilknytning, flyttet departementet traséen ned i bygda, og begrunnet dette med hensynet til utsikt, fugl og friluftsliv.

På Knapstad vil traséen gå rett over jordet, 150 meter fra bolighuset. På Storebru blir huset til Asbjørn Sørdal liggende bare 45 meter fra linja. Asbjørn blir nødt til å flytte. I boligfeltet på nordsida av Eikefjord sentrum med rundt 150 hus, blir huset til Ole Johni Havn og liggende 140 meter fra kraftlinja.

Eikefjord barne- og ungdomsskule, som har 150 elever og skal bygges ut for 200, blir liggende mindre enn 300 meter fra linja.

Frykter stråling Flere steder vil de nye mastene settes opp parallellt med gamle master. Folk frykter stråling og kreftfare. NVE og Statens strålevern har satt boliggrensa og erstatningsplikten til 100 meter fra kraftlinjene, beregnet ut i fra at de skal transportere 500 MW med strøm. Men linja er beregnet og bygget for å tåle mer. I Eikefjord stiller folk spørsmålstegn ved utregningene.

- Du bygger ikke en firefelts motorvei for å bruke ett felt. Mer kraft vil kjøres inn etter hvert, men ingen vil regne ut hvilke konsekvenser dette har, sier Trine Eide.

- Som rektor er jeg opptatt av elevenes sikkerhet. Departementet må være hundre prosent sikre på at de ikke utsetter elevene for fare på sikt, sier rektor ved skolen, Heidi Humlestøl Aasen.

Skjermer Sp-topper Nå har Kristoffer og Trine skrevet et åpent brev til Ola Borten Moe. Grunneiere har klaget saksbehandlingen inn for sivilombudsmannen.  De har et håp om at vedtaket endres. Sivilombudsmannen opplyser til Dagbladet at en uttalelse vil være klar i andre halvdel av februar.

REKTOR ER BEKYMRET: 420 KV-mastene vil gå 280 meter bak skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
REKTOR ER BEKYMRET: 420 KV-mastene vil gå 280 meter bak skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

I november i fjor omtalte TV 2 en påstått uryddig prosess rundt denne og flere endringer på 420 KV-linja, som går fra Sogndal i Sogn og Fjordane til Ørskog i Møre og Romsdal. Olje- og energidepartementet bekrefter overfor Dagbladet at det i kommunene Flora, Gaular og Bremanger er gjort endringer i forhold til det opprinnelige vedtaket. Dette har skjedd etter en klage- og lobbyeringsprosess fra lokale Sp-ere.

Som TV 2 har avslørt, er konsekvensen at Sp-erne har fått unnslippe monstermastene. De berørte i Eikefjord reagerer på dette. De mener også at de er blitt holdt utenfor saken.

- I juni 2009 fikk vi et brev om at traseen forbi oss var uaktuell. Vi fikk aldri vite at andre hadde klaget, og har ikke fått talt vår sak etter dette. Vedtaket to år etter kom som lyn fra klar himmel, sier far til Kristoffer, Steinar Knapstad.

I Eikefjord har mange stemt Senterpartiet tidligere, men nå sier flere til Dagbladet.

- Om linja ødelegger bygda vår, kommer vi aldri til å stemme Sp igjen.

ENDA FLERE MASTER: Det går allerede to luftspenn forbi EIkefjord, Knapstad og Storebru i Flora kommune. Nå vil Ola Borten Moe sette opp flere - og de blir minst dobbelt så høye, ifølge Olje- og energidepartementet. Fra venstre: Kristoffer Knapstad, Reidun Knapstad, Trine Eide, Steinar Knapstad, Asbjørn Sørdal, Sverre Knapstad. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
ENDA FLERE MASTER: Det går allerede to luftspenn forbi EIkefjord, Knapstad og Storebru i Flora kommune. Nå vil Ola Borten Moe sette opp flere - og de blir minst dobbelt så høye, ifølge Olje- og energidepartementet. Fra venstre: Kristoffer Knapstad, Reidun Knapstad, Trine Eide, Steinar Knapstad, Asbjørn Sørdal, Sverre Knapstad. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer