- Ola Borten Moe må gå av

Etter et par dager på oljemessa i Stavanger, er SU-leder Andreas Halse overbevist.

BOREKÅT: Olje- og energiminister Ola Borten Moe er tilsynelatende like lett å styre som et oljeflak, men både miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bråvekket ham fra drømmen om oljeboring nær Nordpolen. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix
BOREKÅT: Olje- og energiminister Ola Borten Moe er tilsynelatende like lett å styre som et oljeflak, men både miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bråvekket ham fra drømmen om oljeboring nær Nordpolen. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg vil råde Senterpartiet til å bytte ut Ola Borten Moe, sier Halse til Dagbladet.

Han er på vei tilbake til Oslo etter noen dager på det han karakteriserer som «et smøreopplegg for ungdomspolitikere» i regi av Oljeindustriens landsforening på oljemessa i Stavanger.

Han lot seg ikke overtale til å bifalle at norsk oljeindustri bør skru opp tempoet ytterligere.

Stanset av sjefen - I en tid der mange er bekymret for utviklingen i norsk økonomi og utviklingstempoet i norsk oljeindustri, ønsker oljeministeren bare å kjøre på. Han oppfører seg som en femåring i en godteributikk, som vil spise opp alt på en gang, og ikke spare noe til lørdagskvelden.

Kravet om Sp-statsrådens avgang, kommer etter utspillet onsdag, der Borten Moe åpnet for oljeboring langt mot nord:

- Det er ingen grunn til å stoppe nå. Norges grenser slutter nesten helt opp mot Nordpolen, sa han fra talerstolen på oljemessa.

Det fikk miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til å se grønt:

- SV kan ikke sitte i en regjering som borer etter olje i Arktis. Det er ikke rødgrønn politikk, og blir heller ikke rødgrønn politikk, sa Solhjell til Aftenposten.

Sent onsdag kveld gjorde statsminister Jens Stoltenberg det klinkende klart at Borten Moe kan pakke ned is-boret:

- Regjeringens politikk ligger fast. Den kommer til uttrykk i petroleumsmeldingen og forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten, og innebærer ikke at det åpnes for oljeboring på Nordpolen, sa han til VG.

Ber SV-ledelsen ta grep - Vi må ha en olje- og energiminister med bedre overblikk over norsk økonomi. Det at han vil suge opp alt med en gang, legger et enormt press på de som jobber i sektoren. Og oljeindustrien trekker til seg enormt med investeringer og ressurser, som blant annet går utover landbasert industri. Det går ikke i lengden, sier Halse.

Han mener olje- og energiministeren gang på gang har inntatt standpunkt i strid med regjeringens politikk, og er klar: Det er nok nå.

Halse har ikke diskutert oljeminister-kravet ledelsen i moderpartiet, men har en klar oppfordring til SV-leder Audun Lysbakken og miljøvenminister Solhjell:

- Jeg vet at de deler mine perspektiver når det gjelder oljeindustrien. Så får de svare for hvordan de ser på en olje- og energiminister som gang på gang har utfordret regjeringens politikk på området. Nordpolen-eksempelet er det siste, og tidligere har han lagt opp til et utvinningstempo som er høyere enn det regjeringen har ønsket, sier Halse.

- Ikke mot rødgrønn politikk Han fyrer av følgende bredside mot olje- og energiministeren:

- Han evner ikke å se at det utvinningstempoet han legger opp til, vil være svært skadelig for andre deler av norsk økonomi. Han står for full gass, og vil åpne alt på autopilot, selv om stadig flere i det politiske miljøet, fagfolk og økonomer mener at det ikke er riktig.

Det har ikke lykkes dagbladet å få en kommentar fra Ola Borten Moe, men politisk rådgiver Ivar Vigdenes svarer i en e-post:

- Olje- og energiministeren har aldri uttalt seg mot regjeringens politikk, og har heller ikke gjort det nå. Statsråden har selv vært med på å presentere denne politikken, som slår fast hvilke områder som i dag er åpnet for petroleumsvirksomhet eller ikke.

- NOK ER NOK: SU-leder Andreas Halse vil fjerne olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- NOK ER NOK: SU-leder Andreas Halse vil fjerne olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer