KRITISK: Ola Borten Moe er kritisk til veksten i POD.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRITISK: Ola Borten Moe er kritisk til veksten i POD.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Politi-Norge:

Ola Borten Moe raser mot veksten i Politidirektoratet: -  Det er bare å bøye seg i støvet og gratulere Anundsen

Politidirektoratet har økt kraftig siden regjeringsskiftet. - En varslet skandale, mener Sp-nestlederen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiet er i ferd med å gjøre kampen mot byråkratiet til en fanesak fram mot valget om et år, og har flere ganger varslet at de ønsker å legge ned Politidirektoratet.

Som Dagbladet skriver i dag, har direktoratet vokst kraftig i denne regjeringsperioden.

Faktisk har regjeringen mer enn doblet pengepotten til politibyråkratiet fra 125 mill. i 2012 til 275 mill. i 2017.

Parallellt har direktoratet fått 119 nye politibyråkrater per 1. august i år, hvis man inkluderer midlertidig ansatte og de 46 «skjulte» stillingene som er innbeordret fra andre deler av politiet.

- Veksten i POD har altså vært nær like stor som det totalte antallet ansatte i hele Olje- og Energidepartementet da jeg var statsråd. Med Dagbladets tall har de altså vokst med et knapt departement siden regjeringsskiftet, og det bør ikke være sånn, sier Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe til Dagbladet.

Har vokst

Økningen i direktoratet skjer til tross for at Frp-nestleder Per Sandberg i 2013 lovte å legge ned hele direktoratet hvis de kom i regjering.

- Det er bare å bøye seg i støvet og gratulere Anundsen med godt arbeid. Det er jo ikke noe annet enn statlige arbeidsplasser som skaper vekst, sier Sp-nestlederen syrlig.

Han mener veksten i POD er symptomatisk for en sykdom i hele statsforvaltninga - og påpeker at byråkratiet har vokst under den sittende regjeringen, som gikk til valg på nettopp å redusere byråkratiet.

- Det er en varslet skandale, hvor man sentralisererer og driver det man kaller profesjonalisering men som i realiteten er å ansette langt flere i sentraladministrasjon på bekostning av tjenesteyting over hele landet, sier han.

- Nødbremsen må på

Borten Moe mener økningen i POD er ekstra uheldig fordi den skjer samtidig med at regjeringen slår sammen politidistrikt og legger føringer som skal begrense antallet lensmannskontor og sørge for mer politi i byene og mindre i distriktene.

- Fram til nå har politiet vært til stede over hele landet, mens nå legges distrikt og lensmannskontor ned i et rasende tempo. Staten er altså de facto i gang med å gi opp store deler av det norske territoriet og bemanner opp på administrasjon, sier Borten Moe.

- Byråkratiet økte i den rødgrønne perioden også?

- Vi var ikke uten skyld vi heller i de åtte årene vi satt i regjering, og det er nok generelt et tema det har vært altfor lite fokus på og som bare har fått lov til å vokse fram, men det har blitt enda mer påtrengende nå enn for tre år siden, og nå må bremsen og nødbremsen på, sier han.

Snur skytset

Justisminister Anders Anundsen (Frp) påpeker - slik hans statssekretær Ove Vanebo har gjort før ham - at veksten i POD er en naturlig oppfølging av Gjørv-kommisjonens ønske om å styrke den sentrale organiseringen i norsk politi.

- Gjørv-kommisjonen var tydelig i sin anbefaling om at vi trengte et mer robust POD som kunne lede og styre politiet nasjonalt. Derfor har noe av veksten i POD vært en direkte konsekvens av det, og det startet jo under regjeringen Borten Moe selv var en del av, sier han.

Han forklarer at en stor del av veksten skyldes arbeidet med å bedre politiets IKT-tjenester, hvor POD har prioritert å ansette egne folk istedet for å hyre inn konsulenter.

NATURLIG: Justisminister Anders Anundsen sier økningen i POD er en naturlig oppfølging av Gjørv-kommisjonens rapport etter 22.juli.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NATURLIG: Justisminister Anders Anundsen sier økningen i POD er en naturlig oppfølging av Gjørv-kommisjonens rapport etter 22.juli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er et stort etterslep etter åtte år med rødgrønn regjering, forklarer Anundsen, som forsikrer om at han holder et våkent blikk på situasjonen for å forsikre seg om at veksten er nødvendig.

- Borten Moe gratulerer deg med veksten og sier det ikke er noe annet som skaper vekst enn statlige arbeidsplasser?

- Jeg synes det er en ganske festlig kommentar. Politi er ikke så mye annet enn statlige arbeidsplasser. Jeg kan love Borten Moe at det fortsatt blir vekst i justissektoren etter at det ikke har vært det i de åtte rødgrønne årene. I tillegg gjøres det et veldig omfattende arbeid for å sikre vekst også på andre områder som ikke er under mitt fagområde, sier Anundsen.

OBS: Denne saken står også i Dagbladets papirutgave i dag. Der står det imidlertid at Dagbladet ikke lyktes i å få en kommentar fra Anundsen i går. Det medfører ikke riktighet - og skyldes at papirversjonen i saken ved en feil ikke ble oppdatert som avtalt etter at Anundsen ble intervjuet. Dagbladet beklager feilen.