OLJE: Ola Borten Moe satser knallhardt i Norges ferskeste oljeselskap. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen
OLJE: Ola Borten Moe satser knallhardt i Norges ferskeste oljeselskap. Foto: Anders Horntvedt / FinansavisenVis mer

Ola Borten Moe satser i olje

Mens oljejobbene ryker i tusentall, ansetter Norges ferskeste oljeselskap, Okea, for fullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sjette etasje, bak en dør med et lite skilt på døren, sitter 15–20 personer i kontorlandskap. Frontpersonene i selskapet er tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe og Erik Haugene, tidligere sjef i Det Norske, nå adm. direktør i Okea, skriver Finansavisen i dag.

Oljeselskapet holder hus i et kontorbygg på Solsiden i Trondheim, i samme bygg som Adresseavisen.

Absurd kostbart

- Det ville ikke ha vært mulig, i alle fall svært mye vanskeligere, å gå inn som operatør på norsk sokkel for tre år siden. Alle trodde at alt ville gå til himmels, nær sagt ingenting var til salgs, og det lille som var, var absurd kostbart, sier kommersiell sjef i selskapet og nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, til Finansavisen.

Borten Moe og de tre andre gründerne gikk i mai 2015 inn med én million kroner hver, noe som ifølge 2015-årsrapporten har gitt dem 4,5 prosent eierandel.

81,8 prosent av aksjene eies av Azinor Production, et selskap som tilhører private equity-forvalteren Seacrest, som i sin tur har hovedkontor på Bermuda.

- Etablerte dere Okea på det verst tenkelige tidspunkt?

- Nei, vi gjorde det faktisk på det best mulige tidspunkt, sier Borten Moe til avisen.

Har nok penger

Ved utgangen av 2015 hadde Okea 0 i omsetning, minus 14,9 millioner kroner i resultat før skatt og 8,7 millioner kroner i bankinnskudd og kontanter.

Med slike tall burde selskapet ha vært i skifteretten nå som kalenderen viser september.

Men tallene sier lite om den selskapets økonomiske tilstand, fastslår Borten Moe.

- Vi er et egenkapitalfinansiert selskap og vil ikke ha inntekter fra olje og gass før I-ar Aasen er i produksjon til jul.

- Vår største eier har gitt oss 200 millioner dollar i initialt tilsagn. Vi får tilførsel av penger etter hvert som vi trenger dem, sier Borten Moe til Finansavisen.

Bitte, liten andel av Ivar Aasen

Så langt har selskapet gjort to kjøp på norsk sokkel. Okea kjøpte 0,554 prosent av Ivar Aasen-feltet i april.

- Repsols andel på 60 prosent i Yme undertegnet vi en avtale på ved årsskiftet. Transaksjonen er enda ikke godkjent av OED, og vi ser nå på hvordan vi skal komme videre sammen med Repsol. Vårt mål er fremdeles å kjøpe hele andelen på 60 prosent.

- Da er vi ikke bare Norges minste eier på sokkelen, men sannsynligvis også Norges minste oljeprodusent. Ivar Aasen-produksjonen gir ingen stor kontantstrøm, men nok til å betale husleie og lønn, hvilket ikke er så aller verst, legger han til.