Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ola Borten Moe tilbake som nestleder i Senterpartiet

Sp-toppen sier han forstår at nordmenn lurer på hva slags folk han egentlig omgås.

TILBAKE: Senterpartiets Ola Borten Moe er tilbake som nestleder, og er klar for å tilgi personen som sendte den grove meldinga til Liv Signe Navarsete. Video: Ørjan Ryland / Reporter: Steinar Suvatne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag er Ola Borten Moe tilbake i vervet som nestleder i Senterpartiet.

Det bekrefter han overfor Dagbladet.

- Sentralstyret har avsluttet behandlingen av SMS-saken og generalsekretæren har bekreftet at dette ikke var en kollektiv handling fra oss på hytta. Begge deler var viktig for at jeg nå kan tre tilbake som 1. nestleder i Senterpartiet, sier Borten Moe til Dagbladet.

Senterpartiets sentralstyre sluttbehandlet i dag behandlingen av den to år gamle - og svært grove - meldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete. Borten Moe stilte sin stilling som nestleder i bero mens saken ble behandlet.

PREGET: Ola Borten Moe er klar på at SMS-saken har vært tøff også for ham og de andre som var på hytta. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet
PREGET: Ola Borten Moe er klar på at SMS-saken har vært tøff også for ham og de andre som var på hytta. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det var ikke mulig for meg å være nestleder så lenge denne saken ble behandlet, sier han.

- Har mistet tillit

Partiet konkluderte med at man ikke kan sanksjonere mot meldingen fordi man ikke vet hvem som sendte den. Saken får dermed ingen konsekvenser selv om partiet slår fast at meldingen utgjorde et klart brudd på partiets etiske retningslinjer.

Borten Moe sier han er fullt klar over at denne saken har medført et betydelig omdømmetap for ham selv. Det er likevel belastningen for Liv Signe Navarsete og hans egen familie som opprører Borten Moe mest på dagen han vender tilbake i partiledelsen.

- Hvor mye tillit har du mistet?

- Dette har utvilsomt ikke bidratt til mer tillit til meg som nestleder, for å si det sånn. Nå er det opp til meg å vise at jeg er tilliten verdig. Så kommer det et landsmøte neste vår. Det er landsmøtet som avgjør om jeg fortsatt har tillit.

Guttegjengen

Meldingen som Navarsete mottok ble sendt av minst én av de ti som deltok på en hyttetur til Åre i 2016, men ingen har påtatt seg ansvaret for meldingen. Ola Borten Moe beklaget på onsdag at Navarsete fikk den trakasserende meldingen og han har hele tiden avvist å være avsenderen.

- Tar du gjenvalg som nestleder neste år?

- Det er for tidlig å si, uavhengig av denne saken.

- Dere var en gjeng på ti godt voksne menn, mange av dere har små barn. Så sender én av dere denne meldingen. Hva slags folk er det du omgås?

- Jeg skjønner at du spør, og jeg har stilt meg selv det samme spørsmålet den siste tida. Det er en helt meningsløs handling fra en av mine venner og en uakseptabel melding som utvilsomt har påført Liv Signe Navarsete mye sorg og uønsket oppmerksomhet.

- Er dere ti like gode kamerater i dag?

- Det er for tidlig å si. Det er mye gode folk. Jeg håper det skal være mulig å gjenoppbygge tillitsforhold i en kameratgjeng, selv etter en sak som dette.

- Og du står fast på at det ikke var deg?

- Det var ikke jeg som sendte meldingen, sier han alvorlig.

- Du har en viss autoritet i den gruppa?

- Ja, da. Det har jeg.

- Men du vet fortsatt ikke hvem som sendte den?

- Nei. Og tro meg, dersom jeg hadde visst hvem som gjorde det, så hadde dette vært ferdig for lenge siden, sier Borten Moe og hamrer pekefingeren i bordplata.

Tilgivelse

Borten Moe innrømmer også at saken har vært tøff for ham og flere av de andre som var på hytteturen.

- Vi er blitt dratt gjennom søla i norsk offentlighet snart tre uker, sier han forsiktig.

- Det er dere vel i så fall skyld i selv?

- Dette var ikke en kollektiv handling. Det må jeg bli trodd på.

Han stanser et sekund. Tar tak i kaffekoppen, men drikker ikke av den.

- Jeg har lyst til å si at den som sendte meldinga, den som sitter med dårligere samvittighet enn resten av oss akkurat nå, fortsatt kan stå fram og bli tilgitt av meg. Gjør vedkommende det, vil han fortsatt være min kamerat, sier Borten Moe.

Om forholdet til Navarsete

Borten Moe og Navarsete tilhører hver sin fløy av Senterpartiet. I 2014 gikk Liv Signe Navarsete av som partileder etter interne stridigheter med resten av ledertrioen. Den gang var Borten Moe og Slagsvold Vedum partiets nestledere. Flere av Borten Moes støttespillere mobiliserte den gang for å få Navarsete kastet som partileder.

- Jeg og Liv Signe har vært ute en vinternatt før, og det klarte vi å få til å fungere i ettertid. Jeg opplever at vi har hatt et saklig forhold den siste tida, og det håper jeg vi skal klare å reetablere etter dette, men det kan selvsagt ta litt tid, sier Borten Moe.

- Du virker preget her du sitter?

- Ja, dette er en alvorlig sak, som det ikke er noen grunn til å ta lett på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media