PROMOTERER NORSK DESIGN: Olje- og energiminister Ola Borten Moe på NHOs konferanse i Operaen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
PROMOTERER NORSK DESIGN: Olje- og energiminister Ola Borten Moe på NHOs konferanse i Operaen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Ola Borten Moe tok en Mette-Marit

Stilte på NHO-konferanse i traktorbelte og bunadsslips. - Jeg promoterer norsk design, sier statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Ola Borten Moe er i dag på NHO-konferansen sammen med resten av nærings- og politikereliten. I talen sin snakket han om norsk olje og gass, nye felt, konsesjoner og kabler, men det var antrekket hans som stjal oppmerksomheten. Statsråden var iført et Sptzbrgn bunadsslips og et Moods of Norway-belte med traktor-logo.

- Jeg tenkte at dette var en god anledning til å promotere god, ny, trøndersk design, sier Ola Borten Moe til Dagbladet.

Twitterdebattantene var ikke helt enige.

«Energiminister Ola Borten Moe om hva det vil si å være norsk - bunadslips. Takke meg til italiensk silke,» skriver blogger Heidi Nordby Lunde.

«That's one ugly tie Moe, done on heavy wool as well?» skriver BI-professor Peggy Simcic Brønn.

«Bra av Borten Moe. Spørs om motepolitiet ville sagt det samme om slipset.. (innovativt)» skriver Ap-veteran Karita Bekkemellem, mens Unge Høyre-politiker Eirik Jørstad syntes slipset til Borten Moe var ganske kult.

Åpner Jan Mayen
Ola Borten Moe hadde ellers med seg klare, om ikke spesielt oppsiktsvekkende, budskap til salen.

arbeider med en konsekvensutredning for området rundt Jan Mayen med sikte på åpning, og vil legge fram en sak for Stortinget før påske slik at vedtak om oljevirksomhet kan vedtas i denne sesjonen.

- Det blir første gang siden 1994 at vi gjør klar nye områder for utvinning. Det var Jens Stoltenberg som da var energiminister. Nå er det viktig for meg å legge til rette for at han som statsminister kan åpne for nye arealer, sa Borten Moe.

Ola Borten Moe la vekt på at norsk gass vil bli viktig for EU og resten av verden i lang tid framover, og at norsk olje og gass derfor er en del av løsningen, problemet.

- Ikke et problem
- Enkelte gjør det til et problem at Norge har store olje og gassressurser. Hvilket annet land gjør det til et problem? Disusjonen bør handle om hvordan vi skal utnytte ressursene i et langsiktig og bærekraftig perspektiv, sa Borten Moe.

Han oppfordret samtidig industrien til å satse på å utvikle fornybar energi. Han la fram tall som viser at det er gitt rekordmange konsesjoner til utbygging av fornybar kraftproduksjon. Nye konsesjoner skal gis etter hvert som Norge tar sin andel av fornybarutbyggingen som følge av innføringen av de grønne sertifikatene. Nå må industrien selv ta tak, mener ministeren.

- Ren energi vil bli et stadig større konkurransefortrinn. Vi har lagt forholdene godt til rette for industrien. Dere har fått langt på vei alt dere har bedt om, å når ser vi svært gjerne nye investeringer i norsk industri. Tida for å bygge ut fornybar energi er nå, sa Borten Moe.