REIN SVINDEL: - Bellonas faglige leder, Frederic Hauge, levner den rødgrønne «månelandingen» på Mongstad lite ære. 
Her er en fotografert under pressekonferansen til daværende olje- og energiminister Ola Borten Mo og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell da de  kunngjorde at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REIN SVINDEL: - Bellonas faglige leder, Frederic Hauge, levner den rødgrønne «månelandingen» på Mongstad lite ære. Her er en fotografert under pressekonferansen til daværende olje- og energiminister Ola Borten Mo og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell da de kunngjorde at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Ola Borten Moe villedet Stortinget

Frederic Hauge mener Ola Borten Moe og Terje Riis Johansen svindlet Stortinget da de utsatte Mongstad-prosjektet begrunnet med påstander om kreftfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka starter stormløpet mot den rødgrønne regjeringens prestisjeprosjekt på Mongstad- som av tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble lansert som «vår månelanding» i nyttårstalen 2007.

Når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i dag åpner høring, vil fire tidligere olje- og energiministre fra Senterpartiet havne under lupen: Odd Roger Enoksen, Åslaug Haga, Terje Riis Johansen og Ola Borten Moe.

Bellona-leder Frederic Hauge sparer ikke på kruttet: Han mener Riis-Johansen og Borten Moe drev «angst-pushing» da de begrunnet utsettelse av renseanlegget med funn av kreftframkallende stoffer. Hauge mener særlig Borten Moes håndtering av Mongstad-prosjektet er kritikkverdig.

Dagbladet dekket høringen utover dagen med livestudio og nett-tv.

Les også: Kontrollkomiteens brev til olje- og energiministeren.
Les også: Svarbrevet fra Tord Lien

- Rein svindel - De rødgrønne villedet Stortinget om Mongstad-prosjektet. Det groveste er at olje- og energidepartementet begrunnet utsettelse av Mongstad-prosjektet til 2016 med at amin er kreftframkallende. Det skjedde uten at statens egne fagetater ble hørt. Å bruke kreftfare som en begrunnelse for utsettelse er rein svindel, sier Hauge.

- Riis Johansen gjorde ingenting for å imøtegå Statoil, og den dagen Borten Mo tiltrådte felte regjeringen dommen og fattet vedtak om utsettelse.

Halvannen uke etter valgnederlaget kalte daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe inn til pressekonferanse for å fortelle  at prosjektet med fullskala rensing av gasskraftverket på Mongstad skulle stanses 1. januar 2014. Senterparti-firkløveret med Borten Moe i spissen skal imidlertid ikke møte for kontrollkomiteen før torsdag. Dagens høring åpner med utspørring av Stoltenberg.

Bellona-Hauge er også kritisk til kostnadsberegningen:

- Anslaget om at prosjektet ville koste 20-25 milliarder kroner, er Statoils beregninger fra 2009, og har aldri blitt etterprøvd eller kontrollregnet på av regjeringens faginstanser. Det er helt åpenbart at prosjektet ville kostet mye mindre. Staten, gjennom Gassnova, har ikke hatt kompetanse eller vilje til å kontrollere påstander fra Statoil, sier Hauge.

- Lenge gått gal vei Pengebruken kommer også til å kritiseres av miljøorganisasjonen Zero. Kostnadsfordelingen, der staten var ansvarlig for alle budsjetterte utgifter mens Statoil sto ansvarlig for eventuelle overskridelser, er et av hovedproblemene mener Zero.

- Med en slik avtale fikk Statoil indirekte beskjed om å skru opp prisen så høyt som mulig for å ta høyde for alle overskridelser. De blåste opp kostnadsrammen, og staten tillot det. Det var rett og slett en dårlig avtale, sier Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski.

I de fem årene fra 2007 til 2012 er det samlet brukt 7,4 milliarder kroner på CO2-fangst og langring. Av den summer er 1,2 milliarder brukt på fullskala rensing på Mongstad.  

Ola Borten Moe tar kritikken med knusende ro: 

- Når historien om mongstad skal skrives kommer konklusjonen ikke til å være at staten har hørt for lite på Frederic Hauge, sier han til Dagbladet.

- Mulig helseskade, og spesielt kreftfare, skal tas på største alvor. Når denne problemstillingen ble reist, ville det vært uforsvarlig å ikke sjekke det ut. Jeg er glad vi nå vet at dette ikke er farlig, det er kunnskap som også har vært nyttig for andre prosjekter i verden. Statoil har gjort det vi kunne forvente med dette prosjektet. Når det ikke eksisterer inntekter, er det imidlertid krevende å få på plass avtaler med normal incentivstruktur.      

Også Riis-Johansen tar avstand fra kritikken.

- Nei, Stortinget ble ikke feilinformert om kreftfare ved bruk av aminer eller kostnader. Stortinget fikk den til enhver tid beste informasjonen departementet hadde. Det betydde blant annet at den usikkerheten som kom fram vedrørende aminer og kreftfare også måtte tilflyte Stortinget - som det gjorde. Det samme gjelder kostnadene ved fullskalaanlegget, sier han til Dagbladet.