Ola lei(e)-soldat

Forsvaret har store problemer med å få rekruttert vernepliktige til tjeneste ved grensa til Russland. Så store problemer at det er leid inn profesjonelle soldater til å ta seg av oppgaven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30000 kroner måneden får de vervede soldatene for å fungere som enten lag- eller patruljefører på russergrensa. I løpet av det halvåret tjenesten varer kan soldatene tjene nærmere 180000 kroner.

- Definitivt konkurransedyktige lønninger, mener nestkommanderende ved Garnisonen i Sør-Varanger, major Jan Østbø.

60 prosents frafall

I januar møtte 320 potensielle grensesoldater til førstegangstjeneste ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). En måned seinere hadde 100 av dem reist. Og etter hvert ble det flere. 40 prosent av dem som møtte opp ved GSV i januar er nå fritatt for videre militærtjeneste av psykiske eller fysiske årsaker: Noen klager på ryggen, andre hører dårlig, og noen klarer rett og slett ikke å være så langt mot nord. I tillegg til de tjenesteudyktige er over 20 prosent sendt til tjeneste ved andre avdelinger.

Tilbake står 130 soldater - bare 40 prosent av grensevaktstyrken.

Østbø forklarer dette på følgende måte:

- Vi opererer i mindre patruljer på fire mann som ofte bor på små stasjoner i lange perioder. Det krever en del sosial kompetanse og vilje til å innordne seg.

- Det å komme rett hjemmefra og møte vinteren i Finnmark i januar er nok tøft for mange. Det er langt hjem. Men vi kjører definitivt ikke hardt fra første stund. Vi tar det med ro, sier han til Folk og Forsvar.

Østbø mener Forsvaret vanskelig vil bli kvitt problemet for godt. Endrede sesjonsrutiner kan være løsningen.

Mye skjer etter sesjon

- For noen kan det gå flere år fra sesjon til de bli innkalt. Da kan mye ha skjedd. Aller helst burde vi hatt ny sesjon på flyplassen før de blir sendt nordover. Men helt og holdent klarer vi nok ikke å løse dette problemet.

- Å installere en finnmarkssimulator i Sør-Norge er jo heller ikke mulig, legger han til.