Ola Skuterud tilbake i Norge

En uke etter at han ble løslatt, satte Ola Skuterud beina på norsk jord. Ni døgn som gissel i Somalia har ikke skremt Røde Kors-medarbeideren - om noen uker drar han tilbake sammen med kona Kari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skuterud ankom Stavanger sent i går kveld sammen med kona, sønnen Ståle og datteren Monica. Familien har tilbrakt noen dager i Kenyas hovedstad Nairobi, og Skuterud har vært gjennom rutinemessig debriefing hos Det internasjonale Røde Kors i Geneve.

- Nå blir jeg hjemme noen uker, men i midten eller slutten av juni reiser jeg ned igjen, sier Skuterud til NTB under en kort mellomlanding på Fornebu.

Der ble han møtt av utenlandssjef Magne Barth i Norges Røde Kors. Hjemme i Stavanger ventet barnebarnet Christian som fyller 5 år mandag, og de to svigerbarna.

Ukene hjemme vil Skuterud bruke til å være sammen med venner og familie.

15. april ble Ola Skuterud og ni andre medarbeidere i Røde Kors bortført da de landet på flyplassen i Somalias hovedstad Mogadishu. I ni døgn var de somaliske klanlederes gisler. Bakgrunnen for kidnappingen er ikke kjent.

Reaksjon

Det internasjonale Røde Kors har ennå ikke tatt stilling til om man skal saksøke det amerikanske nyhetsbyrået AP etter at et av byråets tv-team tok seg inn på eiendommen der gislene ble holdt fanget. Gislene ble ført inn i en trang passasje, og vaktene opptrådte truende med våpen. Denne situasjonen opplevde gislene som livstrunde.

Skuterud synes det er på sin plass med en reaksjon mot AP, men ønsker ikke å si om han støtter et søksmål.

- Jeg har ikke noe mot at bilder vises, men det var måten det ble gjort på. Det skapte en situasjon som var helt unødvendig, fastslår Skuterud.

Magne Barth sier at episoden med tv-teamet har vakt oppsikt og sterke reaksjoner i Røde Kors-bevegelsen.

- I etterkant av det som skjedde, vil vi diskutere forholdet til mediene i konfliktområder. Det er en del ting å tenke gjennom når tv-journalister blir en del av det politiske spillet rundt en kidnapping, sier Barth, som også er venn av Skuterud.

ENDELIG HJEMME Ola Skuterud (t.v.) kom sendt fredag kveld hjem til Stavanger sammen med datteren Monica og sønnen Ståle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer