Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ola Soldat sliter med helsa

Norsk ungdom blir verre og verre. Skal vi tro Forsvaret har det de siste åra gått i nedoverbakke med den fysiske og psykiske helsa til de vernepliktige. Nå står det så dårlig til at Marinen kan få bemanningsproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sykeste ryker på sesjonen, og rekruttskolen siler ut nye 20 prosent av de innkalte soldatene. Rekruttenes helseproblemer gjør at Marinen sliter med å få folk til å bemanne fartøyene

Det som alarmerende med denne utviklingen er økningen av vernepliktige med psykiske problemer.

- Det er viktig å huske at Forsvaret er et speilbilde av det norske samfunnet. Økningen av antall nordmenn med psykiske plager rammer også oss. Stadig flere kan ikke brukes i Forsvaret og dimitteres, sier kommandørkaptein Svein Ivar Kristoffersen ved rekruttskolen Harald Hårfagre til BA.

Blir aldri som før

Nå slår Kristiansen fast at det aldri blir som i gamle dager. Forsvaret må innse at rekruttene ikke er så friske som på seksti og syttitallet. Det har gått dårlig med fysikken en stund og nå skranter det på psyken.

- Mange av soldatene har kompliserte og sammensatte plager, men vi undersøker ikke hvorfor de er plaget, sier Kristoffersen.

For forsvaret betyr færre rekrutter en ny strategisk utfordring. Utstyret som brukes blir stadig mer avansert, og Forsvaret trenger både folk med akademisk og yrkesrettet bakgrunn.

- Foreløpig er det marginalt, men vi klarer oss, sier kapteinløytnant Bård Eriksen, lederen for personellavdeligen til marineinspektøren.