Ola Soldat sliter med helsa

Norsk ungdom blir verre og verre. Skal vi tro Forsvaret har det de siste åra gått i nedoverbakke med den fysiske og psykiske helsa til de vernepliktige. Nå står det så dårlig til at Marinen kan få bemanningsproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De sykeste ryker på sesjonen, og rekruttskolen siler ut nye 20 prosent av de innkalte soldatene. Rekruttenes helseproblemer gjør at Marinen sliter med å få folk til å bemanne fartøyene

Det som alarmerende med denne utviklingen er økningen av vernepliktige med psykiske problemer.

- Det er viktig å huske at Forsvaret er et speilbilde av det norske samfunnet. Økningen av antall nordmenn med psykiske plager rammer også oss. Stadig flere kan ikke brukes i Forsvaret og dimitteres, sier kommandørkaptein Svein Ivar Kristoffersen ved rekruttskolen Harald Hårfagre til BA.

Blir aldri som før

Nå slår Kristiansen fast at det aldri blir som i gamle dager. Forsvaret må innse at rekruttene ikke er så friske som på seksti og syttitallet. Det har gått dårlig med fysikken en stund og nå skranter det på psyken.

- Mange av soldatene har kompliserte og sammensatte plager, men vi undersøker ikke hvorfor de er plaget, sier Kristoffersen.

For forsvaret betyr færre rekrutter en ny strategisk utfordring. Utstyret som brukes blir stadig mer avansert, og Forsvaret trenger både folk med akademisk og yrkesrettet bakgrunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer